Tým mladých mechaniků složený napříč všemi obory bude na stavbě pracovat minimálně jednou týdně. Do konce letošního roku chce všechny díly z více než patnácti dodaných palet namontovat na podvozek. Víceúčelový Mercedes-Benz Unimog U219 pak bude připravený na diagnostiku. Pokud bude vše v pořádku, předá škola silničářům nosnou konstrukci a ti použijí nejčastěji využívané nástavby.

„S nasazením této techniky počítáme zhruba příští rok na začátku léta. Předpokládáme, že se objeví na některém pracovišti na Žďársku,“ řekl ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Radovan Necid. Krajská radní pro oblast školství Jana Fialová (ČSSD) už dříve popsala, že vůz bude disponovat výměnnými nástavbami a zařízeními. Ze sněhového pluhu se tak může v létě stát auto na sekání trávy. „Bude to ideální objekt k sestavení pro obory autotronik a mechatronik,“ dodala Fialová.

Studenti už vozy pro silničáře stavěli, v Třebíči i ve Světlé nad Sázavou šlo však o Tatru. Pro automobilku Mercedes-Benz zároveň jde o první projekt tohoto charakteru v Česku.

Soutěžící projekty: Sportovní hala Světlá nad Sázavou.
Stavba roku Vysočiny? Prohlédněte si jednadvacítku kandidátů na titul