Na většině míst kroužky začaly tento týden. „Kroužky jsme otevřeli tento týden a zájem o ně je. Postupně se naplňují a některé už jsou dokonce obsazené,“ informovala ředitelka DDM Třebíč Jarmila Pavlíčková.

Stejně je tomu i ve Žďáru nad Sázavou. „Ještě máme volno. Děti se teprve hlásí a až do příštího týdne máme informační schůzky. Nicméně pokud kroužek nebude zcela naplněn, tak se mohou přihlásit i v průběhu školního roku,“ pověděla Zdeňka Prokopová, zástupce ředitele střediska volného času Active ve Žďáru nad Sázavou.

V Jihlavě se kapacita kroužků rychle zaplňuje. „Zájem o kroužky je poměrně veliký, více než 60 procent kroužků je již plně obsazených a i v ostatních místa ubývají. Předpokládáme, že během dvou týdnů bude kapacita naší organizace téměř zcela vyčerpána,“ řekl ředitel DDM Jihlava Vilibald Prokop.

V nabídkách se najdou i nevšední kroužky. „Nabízíme k sto osmdesáti kroužků. Mezi méně časté kroužky patří například náboženství, o které je velký zájem. Některé kroužky už jsou naplněné, ale u zhruba poloviny ještě pár volných míst zbývá,“ Miloš Kejklíček, ředitel AZ Centra Havlíčkův Brod – Střediska volného času.

Mezi kroužky se objevuje i práce se zvířaty. „Mezi méně typické kroužky patří například taichi pro děti, horolezectví, astronomický kroužek nebo pejskaření,“ vyjmenovala Pavlíčková. „Z méně častých kroužků máme vaření a myslivectví. Měli jsme i tancování s pejskem, ale ten letos není, protože nám odešla vedoucí,“ prozradila Prokopová.

Střediska přicházejí s řadou novinek. „U nás je to třeba kroužek Poradím si s matematikou. Je to buď skupinová akce, nebo individuální, podle potřeb dítěte,“ vyzdvihla Prokopová.

Zavlažovací vak měl v Brodě svou premiéru u památných lipek v parku Budoucnost.
Ohrožené lípy v parku Budoucnost v Brodě zachránil zavlažovací vak

„V tomto školním roce máme deset nových nabídek, a to hrátky s flétnou, zdravé vaření, umělecké kroužky 3 v 1, keramické tvoření, drátování a cínování, taichi pro děti, dramaťáček, NERF v akci, hravá jóga pro děti a jóga v denním životě,“ vyjmenovala Pavlíčková.

Jihlavský DDM láká třeba i na cizí jazyky. „Pro letošní rok máme několik nových či staronových kroužků, například Yoyo, rekreační volejbal, Tvořivé ruce, astronomický kroužek, francozštinu, moderní hudba a zpěv či rybolovná technika,“ doplnil Prokop.

V Havlíčkově Brodě z důvodu velkého zájmu rozšiřovali nabídku některých kroužků. „Rozšiřovali jsme elektrotechnické kroužky a kytaru, protože o ně byl opravdu velký zájem. K novinkám pak patří například cvičení s malými dětmi. Nejvíce novinek je u pohybových kroužků,“ upřesnil Kejklíček.

Ilustrační foto
Vysočina zažívá babyboom, počet narozených miminek roste

Aktivity jsou určené pro různé věkové kategorie, primárně však cílí na školáky a studenty. „Kroužky jsou určeny pro všechny věkové kategorie. Prioritně jsou zaměřeny na žáky a studenty ve věku od šesti do osmnácti let. Dále ale máme i kroužky pro předškolní děti, pro rodiče s dětmi a pro dospělé,“ upřesnila Pavlíčková.

Pravidelná aktivita pro děti není úplně levnou záležitostí. Své o tom ví i maminka z Chotěboře na Havlíčkobrodsku. „Moje dcera chodí na tancování a nově začíná i s kytarou. Tu jsme kupovali od známých, protože to není úplně levná záležitost a nevíme, jak dlouho u toho vydrží,“ svěřila se maminka osmileté Elišky Hana Smutná.

„Průměrně kroužek stojí 1000 korun na školní rok. Kroužky trvají od poloviny září do poloviny června a platí se na dvě období,“ nastínila Pavlíčková. Podobné je to i ve Žďáru. „V průměru kroužky stojí tisíc korun a je to od října do května,“ vyčíslila Prokopová.

Nejlevnější kroužky začínají na sto korunách, naopak za ty dražší rodiče nechají až dva tisíce. „Nejlevnější je náboženství, které stojí stokorunu. Je to proto, že se bude vyučovat na faře a musíme pokrýt jen pojištění dětí. Naopak nejdražší je taneční skupina, protože tam jsou potřeba různé kostýmy,“ poukázal Kejklíček.

Ilustrační foto
Na Vysočině bylo bezmála o čtyři stupně tepleji