Raně gotický kamenný kostel s románskými prvky a obklopený hřbitovem byl postaven pravděpodobně ve 13. století na místě někdejšího pohanského pohřebiště. Ohraničuje jej kamenná zeď a patří mezi kulturní památky České republiky. V sobotu před kostelem přibylo i pódium.

„Je to už tradice, jezdím na pouť každý rok. A doufám, že ještě pár let mi to zdraví dovolí,“ s úsměvem poznamenala Jana Svátková, která s dcerou a vnoučaty přijela na pouťovou bohoslužbu do Vítochova z Poličky.

Via Ferraty ve Víru.
O prázdninách si můžete vyzkoušet práci skláře či kováře nebo lézt po skalách

I když je kostelík zasvěcen svatému Michaelovi, pouť se slaví o svátku slovanských věrozvěstů. Může za to legenda. Podle ní se svatý Metoděj při své misi po Velkomoravské říši zastavil také v Dětochově, dnešním Vítochově. Na zakladatele osady, Dětocha, udělal velký dojem, takže vladyka i se svojí rodinou přijal novou víru. A rozhodl se, že ve vsi vystaví křesťanskou svatyni. Nešlo to ale tak jednoduše.

Pokaždé, když dělníci začali stavět, přihodila se nějaká nehoda, takže bylo nutné začít znovu. Dětoch byl z neúspěchu zoufalý, ale pak mu někdo poradil, aby na okolních kopcích zasadil borovice kořeny vzhůru. Tam, kde se strom ujme, bude možné postavit svatostánek.

Zdroj: Lenka Mašová

Ze všech obráceně zasazených stromů se nakonec ujal pouze jeden - v místech, kde odedávna stála socha pohanského boha. Dětoch ji nechal povalit, aby zahájil stavbu kostela, který rychle rostl. Metoděj pak při návratu do osady nový kostelík vysvětil a odsloužil v něm první mši svatou, jak tvrdí ústní lidová slovesnost.

Na louce pod vsí, která ve čtvrtek sloužila k parkování vozidel návštěvníků, nestála jenom auta lidí žijících v okolí. „Mám přátele v Bystřici, a když je navštěvuji, snažím se, aby to zároveň vyšlo na pouť ve Vítochově. Atmosféra je tam vždycky skvělá, moc ráda se vracím,“ prozradila Maryla Broniowska z polského Radkówa.

Tradici vítochovské pouti po dlouhá léta udržují tamní dobrovolní hasiči. Ti se právě za tento počin stali v roce 2012 prvními držiteli ocenění Nositel tradic Bystřicka; anketu pořádá bystřická radnice a Mikroregion Bystřicko.

Letošní pouť mimo mši svatou ozvláštnila také výstava fotografií, koncert skupiny Hradišťan, komentovaná prohlídka unikátních fresek v kostelíku či pouťová zábava se Zuberskou šestkou.

Veselá trojka.
V Šiklově mlýně v pátek vypukne Šlágr festival