Popularitu borovic potvrzují i sami prodejci. „Asi nejvíc se u nás prodávají kavkazské jedle, potom stříbrně smrky a také borovice. Co se týče velikostí, tak je to hodně různé - každý zákazník má jiné požadavky. Mohu ale říci, že v posledních letech stoupá zájem o větší stromky - klidně kolem tří metrů. Máme ale i čtyřmetrové, ty si hodně berou například jako výzdobu do různých firem,“ uvedl Josef Hošek z prodejny Rozkvetlý domov ve Žďáře nad Sázavou. Tam prodej vánočních stromků zahájili v pátek 1. prosince.

A příchozí budou mít rozhodně z čeho vybírat. Kromě klasického smrčku je v nabídce i čím dál víc oblíbený smrk stříbrný, který mají dokonce ve dvou variantách – v modrém a zeleném zabarvení. Nechybí borovice lesní i černé, jedle kavkazské a korejské. „Novinkou je jedle plstnatoplodá, která má krásné šedomodré jehličí, je to opravdu nádherný strom. Loni jsme měli jen pár kusů, letos ji už běžně nabízíme,“ dodal Josef Hošek. Ceny se dle jeho slov oproti loňsku nijak výrazně neliší, kromě výšky stromu se odvíjí také od jeho kvality a vzhledu.

Prodej stromků už zahájili také v Obchodním domě (OD) Kinský ve Žďáře nad Sázavou. Lidé si tam nyní mohou pořizovat stromky až do 23. prosince. Na výběr jsou smrky klasické i pichlavé, borovice či jedličky. Ty pocházejí z lesů, v nichž hospodaří společnost Kinský Žďár. Kromě toho je nabízena ještě kavkazská jedle. Zájemci mohou za pětikorunu zakoupit i větvičky jehličnanů do vázy.

Na setkání u vánočního stromu v Nížkově na Žďársku nechyběl bohatý program pro děti i pro dospělé.
Advent zahájili v Nížkově rozsvěcením stromu i čertovskou stezkou pro děti

„Největší zájem u nás bývá o borovice, těch ale bohužel letos nemáme tolik jako obvykle. Co se týče cen, měnily jsme je jen u některých druhů a velikostí, ale pouze minimálně, třeba o desetikorunu. Výraznější změna je jenom u stříbrného smrku do 1,5 metru, ten jsme zlevnili o stokorunu. Nyní tak vyjde na 199 korun,“ informoval Jaroslav Žwak, vedoucí OD Kinský.

„Oni už prodávají stromečky? Tak to se musím někam co nejdříve vypravit. Mám zkušenost s tím, že těsně před svátky už je to přebrané a zůstávají hlavně horší kousky,“ nechal se slyšet Jaroslav Milota z Třebíče. Lidé, kteří nakupují jehličnan s předstihem, musejí ale následně řešit, kam a jak jej uskladnit.

„Ideální je nechat stromek venku, například na balkoně, nebo alespoň někde v chladu. Nejhorší totiž pro něj je teplotní šok, když se z venku dostane do tepla bytů,“ popsal Martin Hricko, lesní Správy městských lesů Jihlava. Při přemisťování dřeviny do stojánku je pak dobré kmínek seříznout a zajistit, aby měl jehličnan dostatek vody. Pak vydrží déle a jehličí nezačne hned opadávat.

Někteří lidé s umisťováním symbolu Vánoc do stojanu bojují – málokdy má totiž kmen ideální padnoucí tvar. „Pokud si naši zákazníci stojánek donesou, rádi jim pomůžeme do něj stromek upevnit,“ nabízí řešení Josef Hošek ze žďárského Rozkvetlého domova.

Piškvorky známe snad všichni ze školních lavic.
OBRAZEM: Studenty potrápily kolečka a křížky. Nejlépe si vedli Jezdci apokalypsy

Než se čerstvě vysazený stromek dostane k lidem domů, uplyne nejeden rok. Aby dosáhl výšky kolem dvou metrů, roste klidně osm až deset let. Některé druhy navíc vyžadují nejrůznější úpravy. „Smrčky bereme většinou z různých náletů a vyřezávek, dražší stromy, například jedle, se už ale upravují, aby byly husté a pravidelné,“ vysvětlil Martin Hricko.

Pouze volně rostlé stromky prodává například Jiří Sysel z Bobrové na Žďársku. Jeho jehličnany putují k zákazníkům nejen do Nového Města na Moravě a dalších vesnic na Novoměstsku, ale třeba i do Prahy. „Ročně jich prodávám kolem dvou stovek. Pěstuji hlavně smrky a borovice, omezeně i jedle a stříbrné smrčky. Nechávám je přirozeně růst bez nějakých zásahů. Na prodej ale pečlivě vybírám ty pěkně rostlé. Mám své stálé zákazníky, postupně mi i další přibývají,“ řekl Jiří Sysel. Jeho jehličnany se prodávají za cenu kolem dvě stě padesáti korun, a to bez ohledu na výšku. „Výška je totiž často dost zavádějící. Nádherný smrček může mít třeba jenom jeden metr,“ dodal pěstitel stromků.

Zatímco někde už prodej vánočních jehličnanů začal, jinde se na start teprve chystají. Od 11. prosince bude prodávat stromky například Správa městských lesů Jihlava. Prodejní místa v krajském městě budou na Ústředním hřbitově v Žižkově ulici, na hřbitově Kalvárie v Helenínské ulici a na Lesnově v ulici Pod Rozhlednou. „Naše ceny se oproti loňsku nijak nemění,“ okomentoval Martin Hricko. Také sortiment je podle něj podobný – nabízen je smrk ztepilý a stříbrný, borovice, jedle bělokorá a kavkazská. Šíře sortimentu se ale na různých prodejních místech liší.

2. prosince zahájili prodej vánočních stromů v Heřmanči na Pelhřimovsku. Na plantáži mají otevřeno po celý víkend, následně pak od 9. prosince až do 23. prosince. Ani tam se ceny oproti loňsku neměnily. Zájemci mohou vybírat ze smrků ztepilých i pichlavých a z jedlí kavkazských a vznešených.

Rodinné centrum Srdíčko, sídlící ve čtvrtém patře žďárské polikliniky, zahájilo ve čtvrtek 30. listopadu maraton předvánočních akcí tradiční Mikulášskou nadílkou.
OBRAZEM: V Srdíčku se už nadělovalo