Na sklonku loňského roku se Svazek obcí Podoubraví, sdružující města a obce kolem řeky Doubravy, aktivně podílel na vyjednávání dotační podpory provozu venkovských prodejen s Krajem Vysočina. „Kraj se rozhodl pro vypsání grantového programu Venkovské prodejny 2017. Než však zastupitelstvo kraje schválilo výzvu pro poskytování finančních prostředků z tohoto programu, zaslali jsme na kraj žádost o změnu pravidel programu,“ informoval předseda svazku Václav Venhauer z Libice nad Doubravou. Některá specifická hodnotící kritéria se starostům zdála být diskriminační.

„Například mně se moc nelíbí hodnocení podílu obyvatel ve věku 65 let a více nebo poskytování dalších služeb prodejnou, například poskytování finančních služeb, služby v rámci projektu Pošta Partner, výdejní místa zásilek, výdej plynu a podobně,“ upřesnil například starosta obce Víska na Chotěbořsku Ondřej Čapek. Zdejší obec provozuje prodejnu sama ve vlastní režii.

Jak Čapek dodal na vysvětlenou, například obec Víska není sice zařazena v projektu Pošta Partner, ale místní prodejna je vždy ochotná vyjít doručovatelům vstříc a zajistit dodání některých zásilek „Finanční služby samozřejmě neposkytujeme, protože naši občané jsou vesměs ve věku, kdy lidé nemají moc důvěru k finančním službám,“ podotkl Čapek. Nakonec zastupitelé upravili rozmezí a počet bodů u hodnocení podílu obyvatel ve věku 65+. 

Ilustrační foto
Výtržníkovi hrozí až tři roky vězení

V červnu byl grantový program vypsán. Šest členských obcí se obrátilo na Svazek s prosbou o zpracování žádosti. V září byl dotační titul vyhodnocen.

„Potvrdilo se nám nesprávné nastavení hodnotících podmínek. Nejvíce bodů ztratily obce kvůli své velikosti, čím více obyvatel, tím méně bodů. Další body obce ztratily za neposkytování dalších služeb v prodejně a k malému počtu bodů nakonec přispěl i malý počet obyvatel ve věku 65 let a víc. Ze šesti námi zpracovaných žádostí obdrží dotaci pouze 4 obce. Nejvíce nás zklamalo, že díky nastavenému hodnocení nedosáhla na dotaci obec, která prodejnu provozuje sama a platí veškeré provozní a mzdové náklady,“ konstatoval Venhauer s tím, že v příštím roce bude Svazek obcí Podoubraví opět vyvíjet iniciativu tak, aby podporu získaly obce, které zajišťují pro své obyvatele dostupnost základních služeb bez ohledu na jejich velikost nebo počet dalších poskytovaných služeb v prodejně.

Prodejny, které dotace nezískaly, se nacházejí v obci Jitkov a Jeřišno. „Budeme dělat všechno pro to, aby naši občané nepřišli o možnost zásobování,“ zdůraznila starostka Jeřišna na Chotěbořsku Dagmar Vaňková. Obec Jeřišno dotuje už asi 10 let dvě prodejny. Jednu v Jeřišně a druhou v místní části Chuchel. „Provoz těchto prodejen stojí obecní pokladu asi 60 až 80 tisíc korun ročně,“ upřesnila starostka s tím, že se ani jí moc nelíbí některé dotační podmínky stanovené krajem.

„Například že kraj boduje různé doplňkové služby. Například členství v projektu Pošta Partner. To může fungovat v případě, že se jedná nikoliv o soukromníka, ale o obchodní řetězec. Nicméně považuji za krok dopředu, že Kraj Vysočina se rozhodl pomoci venkovským prodejnám a věřím, že v budoucnu se dotační podmínky ještě upraví,“ podotkla starostka Jeřišna.

Kolega Roman Martínek si také zahoubařil.
Našli jste plné koše hub nebo ukázkové hřiby? Pochlubte se ostatním!

„Venkovské prodejny mohou být do budoucna ohroženým druhem. Naše podpora má s udržením základní služby pomoci nejmenším obcím, tak abychom pomohli obcím udržet rozvojový standard. Pokud se tento krok osvědčí, jsme připraveni dotační titul opakovat,“ říká náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování Pavel Pacal.

Vyhlášení dotačního titulu na podporu existence venkovských prodejen předcházel podrobný průzkum mezi obcemi Kraje Vysočina, diskuze se starosty, ale také absence podobného nástroje na úrovni příslušných ministerstev. O letos vyhlášený grant Kraje Vysočina projevilo zájem 91 obcí do 300 obyvatel nebo místní části obcí do 300 obyvatel. Podle Pavla Pacala požádaly o více než 3,5 miliónu korun.

„Ověřili jsme si v praxi reálný zájem obcí o finanční pomoc směřující k zajištění základních provozních služeb obce. S ohledem na výši vyčleněné částky jsme v pilotním projektu mohli pomoci jen asi 60 procentům žadatelů. Je zřejmé, že tento grantový program má budoucnost. Ideální by bylo se o náklady na záchranu venkovských prodejen dělit nejen s obcí, ale i se státem. Jsem přesvědčen, že i na úrovni ministerstev by měla být snaha venkov podpořit – rychle, efektivně a hlavně dlouhodobě,“ říká Pavel Pacal.

Na Havlíčkobrodsku se podařilo získat podporu pro prodejny například v obcích Stříbrné Hory, Slavíkov, Podmoklany, Rušínov, Vepříkov, Jilem, Kouty, Kraborovice, Malčín nebo Klokočov.

Policie. Ilustrační foto.
Zraněný cyklista přiznal, že před osudnou jízdou pil