Kvůli současné covidové situaci se volby uskutečnily online. „Bylo to náročné dopoledne na jehož konci jsem se stal předsedou strany. Beru to s pokorou, je to velký závazek. Nebude to samozřejmě jednoduché, protože sociální demokracie je v nejhlubší krizi, v jaké byla od roku 1992,“ říká Michal Šmarda.

Jeho budoucí práce nebude nikterak jednoduchá. „Teď bude záležet na tom, jestli se mi podaří vybrat si lidi, kteří mi pomohou. Pokud se to povede, tak věřím, že můžeme vyhrát,“ míní novoměstský starosta.

Vozidlo, které může přepravovat i handicapované, tamním zaměstnancům i klientům doposud citelně chybělo.
Do Stacíku ve Žďáře už se dostanou i vozíčkáři. Dostali novou dodávku

Před sebou má jasný cíl. Pozvednout sociální demokracii ze dna, na které se před nedávnem prostřednictvím neúspěšných parlamentních voleb dostala. „Při všech nevýhodách, které současná situace má, máme i jednu výhodu. Čekají nás nejprve komunální, a poté i krajské volby. Musíme být dobří v tom, v čem sociální demokraté tradičně byli. A to je konkrétní pomoc lidem v konkrétních obcích. Nebude už tolik záležet na televizi, na médiích, na parlamentu, ale bude spíš záležet na tom, kdo umí pracovat ve prospěch lidí. A v tom jsme byli vždycky dobří,“ myslí si nově zvolený předseda ČSSD.

Vzhledem k tomu, že se mu podařilo v Novém Městě na Moravě komunální volby vyhrát, a také svou pozici opakovaně obhájit, má v tomto směru již bohaté zkušenosti. Už dříve byl rozhodnutý se o ně podělit a pomoci s volební kampaní sociálním demokratům v ostatních městech a obcích. „Chtěl bych objet klíčové obce, kde potřebujeme zabojovat. Poradit se s lidmi a pomoci jim. Tak, abychom byli úspěšní v co nejvíce obcích,“ prohlašuje novoměstský starosta.

Štěpku zakrývající sníh v obří lednici odhrnou jen proto, aby do zásobníku doplnili další. Práce se ve Vysočina aréně rozjely naplno.
Zásobník jen pro doplnění: o tratě ve Vysočina areně se postarají sněhová děla

Zda ukončí svou kariéru ve funkci novoměstského starosty, na to nemá Michal Šmarda ještě jednoznačnou odpověď. Tato otázka zajímá především obyvatele Nového Města na Moravě. „Sice mu k funkci předsedy ČSSD gratuluji, ale mrzelo by mě, kdyby nepokračoval coby novoměstský starosta. Přece jen se mu povedlo hodně věcí dotáhnout do konce,“ komentuje Alena Novotná z Nového Města na Moravě.

„Musíme se poradit. Dám vědět hned, jakmile se na něčem dohodneme,“ vzkazuje Novoměšťákům Michal Šmarda.