„Jsme takoví elektrikáři lidského srdce," řekl s nadsázkou lékař Martin Eisenberger, který výkony provádí. Ročně díky nim pomůžou více než čtyřem stovkám lidí.

Nově prováděné zákroky jsou vhodné pro dvě skupiny pacientů. První jsou ti, kteří vyžadují katétrovou ablaci. „Zjednodušeně řečeno zavedeme cévky přes tříslo do srdce, nalezneme místo, které je za arytmii zodpovědné, a v jednom sezení ho ošetříme," vysvětlil kardiolog Eisenberger a dodal, že tímto způsobem se léčí poruchy rytmu včetně té nejčastější, a tou je fibrilace síní.

Věkový průměr pacientů, u kterých se tyto problémy objevují, se pohybuje mezi čtyřiceti až sedmdesáti lety. „Poruchy rytmu se týkají spíše starších pacientů, ale nedávno jsme v našem Kardiocentru ošetřili i osmnáctiletého pacienta," zmínil kardiolog.

Druhou skupinou pacientů jsou ti, kteří bývají po těžkém infarktu nebo mají jinak oslabené srdce a hrozí u nich vznik života ohrožujících arytmií. „Kvůli tomu se jim do srdce zavádí přístroje, takzvané implantabilní defibrilátory, které jsou schopné detekovat tyto arytmie a vyléčit je tím, že vydávají elektrické impulsy," vysvětlila mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

„U vybraných pacientů navíc zavádíme přístroje, které jsou schopny srdce posílit a zlepšit jeho výkon," doplnil Eisenberger.

Kvůli těmto zákrokům jezdili dříve pacienti z Vysočiny mimo kraj a na zákrok mnohdy čekali až půl roku. Nyní je pro lidi z Vysočiny ošetření dostupnější. I kontroly a hospitalizace pacienta se uskuteční v jihlavské nemocnici. Celková hospitalizace trvá obvykle dva až tři dny.

„Vysoká kvalita péče je zajištěna erudicí týmu, který svoje zkušenosti získal dlouholetými pobyty na špičkových zahraničních i domácích pracovištích, a to například v Anglii a Belgii. U nás je takové pracoviště v Českých Budějovicích," uzavřel primář jihlavské kardiologie Zdeněk Klimsa.

IVANA HOLZBAUEROVÁ