Už v pátek 9. února se na osmnáct zdvojnásobil počet lůžkových zařízení, která kvůli epidemii vyhlásila zákaz návštěv. V pondělí 12. února upravilo vedení jihlavské nemocnice zákaz návštěv pro všechna oddělení, zatímco po pátečním dílčím zákazu návštěvy na některá oddělení ještě mohly.

V šestém kalendářním týdnu přibylo také všech akutních respiračních onemocnění. Po mezitýdenním nárůstu nemocnosti o jedenadvacet procent je na Vysočině 1 851 nemocných v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Hranice epidemie (1 700 nemocných) byla překročena po pěti letech, v šestém týdnu 2013 bylo 1 715 akutních respiračních onemocnění na sto tisíc obyvatel.

Naposledy bylo na Vysočině více nemocných než nyní v šestém kalendářním týdnu roku 2011, kdy bylo v kraji 1 926 akutních respiračních onemocnění v přepočtu na sto tisíc obyvatel.

Ženu, která v souvislosti se závažným průběhem nemoci v sobotu v jihlavské nemocnici zemřela, přivezli na oddělení ARO ve středu 7. února. Její stav se výrazně nezlepšil ani po přeložení na jednotku intenzivní péče na infekčním oddělení. „Po návratu na ARO pak žena v sobotu zemřela,“ doplnila informaci vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Radka Štěpánková.

Onemocnění u ní způsobil chřipkový vir typu B. Ten byl příčinou i dalších čtyř případů závažného chřipkového onemocnění v letošní sezoně, které byly od 30. ledna hlášeny z nemocnic v Jihlavě a v Třebíči. Předposlední případ závažného chřipkového onemocnění, který byl minulý týdne hlášen z pelhřimovské nemocnice, byl způsoben virem A/H1N1.

Loni zemřelo na Vysočině na chřipku deset mužů a tři ženy.

Ilustrační foto
Do nemocnice nesmí návštěvy, konference ale bude

Zákaz návštěv platí od pondělí v devatenácti lůžkových zařízeních napříč celou Vysočinou. Návštěvy nesmí do žádné z pěti krajských nemocnic, přičemž v Nemocnici Jihlava se od pondělí 12. února opatření týká celé nemocnice. „S ohledem na stále narůstající počet onemocnění chřipkou je v jihlavské nemocnici s okamžitou platností vyhlášen zákaz návštěv na všech odděleních,“ informovala v pondělí ráno mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

V Nemocnici Nové Město na Moravě se zákaz návštěv zatím vztahuje jen na vybraná oddělení. Zákaz návštěv bez výjimek vyhlásila s platností od soboty 10. února Nemocnice Třebíč a už dříve vyhlásily zákaz návštěv Nemocnice Pelhřimov a Nemocnice Havlíčkův Brod.

Od minulého pátku platí zákaz návštěv v Domově pro seniory Třebíč Koutkova-Kubešova, od soboty pak pro Dům sv. Antonína, Moravské Budějovice, Domov důchodců Velká Bíteš, Charitní domov Moravec a Domov se zvláštním režimem – Seniorpenzion Žďár nad Sázavou. Od pondělí 12. února vstoupil v platnost zákaz návštěv také pro DPS Pelhřimov. A od úterý 13. února v Domově pro seniory Mitrov. 

V tuto chvíli zůstávají v provozu všechny školy na Vysočině, chřipkové prázdniny nejsou vyhlášeny v žádné z nich.

Podrobnosti jsou na http://www.khsjih.cz/ari-nemocnost.php, případně webových stránkách jednotlivých zařízení.

Celoplošnou chřipkovou epidemie vyhlásila hlavní hygienička České republiky Eva Gottvaldová v pátek 2. února, kdy republiková nemocnost poprvé v sezoně 2017/2018 vystoupala nad hranici 1 700 nemocných.

Nejvyšší regionální nemocnost hlásil i na konci šestého týdne Liberecký kraj, kde je po nárůstu o 23 procent 2 639 akutních respiračních nemocnění v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Z krajů sousedících s Vysočinou překročila nemocnost hranici dvou tisíc případů ve Středočeském kraji (2 070 nemocných v přepočtu na sto tisíc obyvatel) a v Jihočeském kraji (2 042 nemocných v přepočtu na sto tisíc obyvatel).

Naopak v Jihomoravském kraji je po poklesu o 15 procent 1 675 akutních respiračních onemocnění v přepočtu na sto tisíc obyvatel. „V Jihomoravském kraji se projevilo, že tam v minulém týdnu byly jarní prázdniny. Ze stejného důvodu nemocnost poklesla také v Praze,“ poukázala na možnou příčinu nižší nemocnosti Štěpánková. „U nás na Vysočině budou jarní prázdniny až za dva týdny, do té doby musíme nejspíš počítat s růstem počtu nemocných,“ odhadla nejbližší vývoj.

Skutečnost, že v pondělí dopoledne bylo jenom v Jihlavě nahlášeno epidemiologům osmnáct nových případů onemocnění chřipkou, vyřčenou prognózu potvrzuje.

Historicky nejvyšší nemocnost na Vysočině po roce 2000 byla v 10. kalendářním týdnu 2003, kdy bylo registrováno 3 699 akutních respiračních onemocnění v přepočtu na sto tisíc obyvatel.

Rej masek odstartoval z vlakového nádraží v Kamenici nad Lipou.
OBRAZEM: Kamenice má za sebou první masopust ve své novodobé historii

Zákazy návštěv v lůžkových zařízeních na Vysočině

(stav k 12. únoru)

Nemocnice Pelhřimov od 31. 1. do odvolání
DD Proseč u Pošné od 5. 2. do odvolání
Nemocnice Havlíčkův Brod od 3. 2. do odvolání
Nemocnice sv. Zdislavy, Mostiště od 5. 2. do odvolání
Vysočinské nemocnice, LDN Humpolec od 5. 2. do odvolání
Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod od 5. 2. do odvolání
Nemocnice následné péče Háj, Ledeč n. Sázavou od 5. 2. do odvolání
Psychiatrická nemocnice Jihlava od 6. 2. do odvolání
Plicní léčebna Humpolec, Vysočinské nemocnice od 5. 2. do odvolání
Nemocnice Třebíč od 10. 2. do odvolání
Dům sv. Antonína Moravské Budějovice od 10. 2. do odvolání
Domov pro seniory Třebíč Koutkova-Kubešova od 9. 2. do odvolání
DPS Pelhřimov od 12. 2. do odvolání
Nemocnice Jihlava od 9. 2. do odvolání
Nemocnice Nové Město n. Mor. (vybraná oddělení) od 10. 2. do odvolání
Domov důchodců Velká Bíteš od 10. 2. do odvolání
Charitní domov Moravec od 10. 2. do odvolání
Domov se zvl. režimem - Seniorpenzion Žďár n. S. od 10. 2. do odvolání
Domov pro seniory Mitrov od 13. 2. do odvolání
Zdroj: KHS Kraje Vysočina

Akutní respirační onemocnění na Vysočině

5. TÝDEN / 6. TÝDEN / VÝVOJ V 6. TÝDNU

Okres HB 1699 / 1986 / +17%
Okres JI 1406 / 1667 / +19%
Okres PE 1398 / 1879 / +34%
Okres TR 1476 / 1797 / +22%
Okres ZR 1662 / 1962 / +18%
Vysočina celkem 1534 / 1851 / +21%
Česká republika 1722 / 1882 / +9%
Zdroj: KHS Kraje Vysočina