Žně už má jižní Morava téměř za sebou. „V pondělí zbývalo sklidit asi dvě procenta všech ploch. Potvrdily se odhady o výrazném výpadku ve sklizni. Celkový výnos v kraji je něco přes padesát procent hodnot z roku 2011, v okrese Břeclav je to pouze sedmatřicet procent," uvedla Hana Škrabalová z Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova.

Břeclavsko je nejpostiženějším regionem v celé republice. „Je to smutné prvenství. Doufám, že takový rok už nezažiji. Máme sedmdesátiprocentní výpadky například u ozimé i jarní pšenice nebo u řepky," popsal situaci ředitel břeclavské agrární komory Ladislav Sečkář. Podle něj si řada podniků dopad neúrody uvědomí ve chvíli, kdy budou chtít nakoupit osivo, postřiky a hnojivo na příští rok.

Nejvíce bude podle Sečkáře chybět sláma na podestýlku pro hospodářská zvířata. „Na jaře řada zemědělců nekvalitní obilí zaorala nebo je pak vůbec nesklidila, protože klasy byly moc nízké. Výpadek je tak osmdesát procent. Abychom měli aspoň něco, balíkujeme už i méně kvalitní slámu z řepky a kukuřice, která se běžně vůbec nepoužívá," vylíčil Sečkář.

Na třetinu klesly tento rok výnosy Slováckému statku na Hodonínsku. „Odložíme veškeré plánované investice. Letošní tržby nám stěží pokryjí náklady na novou sadbu," řekl ředitel statku Lukáš Fencl. Doufá, že se mu pro příští sezonu podaří vyjednat s dodavateli takzvané zelené úvěry, které zemědělec splácí až z nové sklizně. „Loňský rok byl nadprůměrný, vytvořili jsme si rezervu, která nám pomůže letošní rok přežít. Nebude to lehké, ale sedlák vždycky musel ohnout hřbet a nějak vydržet," dodal Fencl.

Předseda jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček vyjednává s ministerstvy zemědělcí a financí. „Zatím žádné závěry nemáme, doufáme, že se nám podaří domluvit odškodnění nebo uvolnění státních hmotných rezerv obilí," upřesnil Hlaváček.

Srovnání letošních a loňských výnosů na jižní Moravě.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!