Spory začaly už s vypsáním architektonicko-urbanistické soutěže. Návrhy do ní zaslalo šestnáct architektovnických ateliérů. Předložené studie hodnotili odborníci včele s předsedou poroty architektem Davidem Vávrou a představiteli města. Vítězem soutěže se tehdy stal návrh brněnského architekta Davida Mikuláška a jeho spolupracovníků Lindy Bouškové a Filipa Musálka.

Soutěžní klání ale nemělo šťastný konec. Dvanáct velkomeziříčských zastupitelů vyzvalo tehdejšího starostu Radovana Necida, aby smlouvu s vítězem soutěže nepodepsal a celou soutěž zpochybnili. Hádky vyústily v rezignací tehdejšího starosty.

Les okolo Pohledecké skály zmizel.
Přírodní paradoxy: kůrovec dělá Žďárské vrchy krásnější, krkavec klidní rozbroje

Ani novému vedení se však rekonstrukci Náměstí nepodařilo prosadit. Zastupitelé našli shodu až nyní. „Hlasování zastupitelstva města proběhlo rychle a bez problémů,“ konstatovala mluvčí velkomeziříčské radnice Lucie Málková.

Po letech napětí a hádek se mohou Velkomeziříčští těšit na novou podobu náměstí. Uskuteční se podle návrhu, který vyšel z architektonické soutěže jako vítěz. „No konečně, však už jsme byli všem pro smích. Pozveme si Davida Vávru, uděláme velkou show, a pak se jen hádáme mezi sebou,“ okomentoval dění ve městě v předchozích letech jeden z místních obyvatel Jiří Král.

Veršovaná pověst Richarda Neugebauera ze sbírky Čertův kámen se stala podkladem pro nový znak. Na obecní pečeti má obec půl kozla už od roku 1667.
Jámští jsou hrdí na svého „půlkozla“. Mají ho ve znaku

Centrum Velkého Meziříčí si novou podobu už zaslouží. „Současný technický stav náměstí není vyhovující. Nová podoba centra města se dotkne nejenom samotného náměstí, ale také sousedních ulic Radnická, Vrchovecká, Komenského, Kostelní a U Bašty,“ informovala Lucie Málková.

„Zmodernizované náměstí počítá s výměnou různorodých povrchů, vytvořením prostoru pro dopravu, společenské a kulturní vyžití i rekreaci, aby tak lépe sloužilo jak pro své obyvatele, tak i návštěvníky,“ dodala.