„Když není v provozu jediná prodejna, která se ve vsi nachází, tak ji není čím nahradit,“ uznal starosta Sedlice Roman Cihlář.

Měl na mysli plnohodnotnou náhradu, neboť alespoň částečné řešení nalezla obec hned ve chvíli, kdy kvůli dlouhodobé nemoci jediné prodavačky zůstala od loňského srpna dočasně uzavřena prodejna, kterou v Sedlici provozuje Jednota, spotřební družstvo se sídlem v Kamenici nad Lipou.

„Docela rychle se nám podařilo zajistit, že k nám do vsi zajíždí dvakrát týdně pojízdná prodejna, která je důležitá hlavně pro starší lidi, kteří nemají možnost dojet si pro nákup do města nebo je pro ně taková cesta obtížná,“ popsal cílovou skupinu zákazníků pojízdné prodejny Cihlář.

Sucho. Ilustrační foto.
Je sucho. A lidé vodou plýtvají

Pojízdná prodejna přiměla nakupující upravit dřívější návyky. „Když se ale při nákupu na něco zapomene, tak je to nepříjemné. Lidi byli zvyklí, že obchod Jednoty měl otevřeno od pondělí do soboty, takže bylo určitě pohodlnější zapomenutou položku nákupu dokoupit,“ přiblížil dřívější zvyklosti.

Sedlická dočasnost se zavřenou místní prodejnou se protáhla už téměř na rok. Tedy až do období, kdy lokalitu ve zvýšeném počtu zaplnili chataři, turisté či rybáři. „Lidé byli zvyklí, že tady obchod fungoval, takže se jim současný stav samozřejmě nelíbí,“ všiml si v minulých týdnech opakovaně sedlický starosta.

Podle statistiky ke konci loňského roku měla Sedlice 137 stálých obyvatel.

Kolem vodní nádrže Sedlice se ale nachází možná stovky chat, na jihovýchodní okraj obce přímo navazuje nejbližší chatová kolonie.

Ze Sedlice je to přes přehradní hráz, Kletečnou a Hněvkovice zhruba 12 kilometrů do Humpolce. Do Pelhřimova vede cesta přes Svépravice, Pobistrýce a Krasíkovice a může měřit rovněž kolem 12 kilometrů. Přibližně pět kilometrů je to ze Sedlice do Želiva.

Podle starosty Jednota hledala za nemocnou prodavačku náhradu, ale neúspěšně. Jeho slova vedoucí provozně-technické skupiny spotřebního družstva Jednota Kamenice nad Lipou Jiří Eder potvrdil. „Prodavačku jsme hledali, ale úspěšní jsme nebyli. Požadujeme, aby tam pracoval někdo, kdo bydlí přímo v Sedlici nebo v nejbližším okolí, ale nikoho takového jsme nenašli,“ popsal situaci s hledáním nového zaměstnance pro sedlickou prodejnu Eder.

Co bude dál, není úplně jasné. Před několika lety nastal v Sedlici podobný problém s hospodou, jejíž součástí je sál, důležitý pro kulturní a společenský život obce. Tehdy ve chvíli, kdy Jednota marně hledala nového nájemce, vstoupila do hry obec, hospodu koupila a objekt se podařilo alespoň částečně oživit, když jej Sedlice pronajala místním dobrovolným hasičům.

Ilustrační foto.
Dvakrát na penalty. Křišťálový pohár patří Táborsku

„V hospodě se nevaří, ale pro akce jako třeba plesy je dobré, že ji máme,“ rozšířil informace Cihlář. „Jinak je otevřeno v pátek, v sobotu a v neděli večer,“ dodal k provozní době pohostinství, které se nachází v těsném sousedství obecního úřadu.

Sedlický starosta vidí naději v projektu Kraje Vysočina, který je zaměřen práva na podporu malých venkovských prodejen. „Přihlásili jsme se, uvidíme, nakolik budeme úspěšní,“ dodal Roman Cihlář, starosta obce, kde je už téměř rok obchod uzavřený.

Jednota zájmu obcí o zapojení do krajského projektu fandí, prodávat prodejnu v Sedlici na rozdíl od hospody nechce.

Podobný problém jako v Sedlici řeší spotřební družstvo také v Ústrašíně, kde má rovněž už dlouhé měsíce obchod zavřeno. „V Ústrašíně se ale zanedlouho projeví dopad nového silničního obchvatu, který bude v dohledné době otevřen, obnova tamního našeho obchodu nebude jednoduchá,“ poukázal na další okolnost, která neprospívá venkovským obchodům, Jiří Eder.

Letní slavnosti se v Těchobuzi uskutečnily od středy do soboty.
OBRAZEM: Indiánské léto v Těchobuzi zakončili bubnováním