Po jednání s Asociací krajů ČR reprezentovanou hejtmany to v Jihlavě řekl novinářům generální ředitel České pošty Petr Zatloukal. Prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel s hejtmany mimo jiné jednal možných krocích ke zlepšení zaměstnanosti v regionech.

„Dohodli jsme se s hejtmany o budoucí spolupráci a výměně informací. Informoval jsem je o záměrech pošty souvisejících s optimalizací a úpravami poštovní sítě," řekl Zatloukal.

V lednu pošta oznámila, že letos převede zhruba 200 poboček na franšízy, které budou provozovat její partneři. Těmi mohou být například obchody nebo obecní úřady. „Žádnou poštu rozhodně nerušíme, hledáme však nové formy obsluhy dané lokality prostřednictvím partnerů," řekl Zatloukal. Česká pošta podle něj přispívá na chod partnerské pošty formou paušálu a odměny za provedené úkony.

Ředitel České pošty už dříve uvedl, že díky spolupráci s partnery by nakonec pošt mohlo být více než dosud. Změny podle něj nastanou v obcích, kde jsou požadavky na poštovní služby minimální, naopak pošta musí posílit síť v místech, která se počtem obyvatel významně rozrostla v posledních zhruba 20 letech. Nové pobočky tak vznikají například v obchodních centrech nebo nových obytných čtvrtích.

Česká pošta by měla podle Českého telekomunikačního úřadu, který je regulátorem poštovního trhu, jako držitel poštovní licence provozovat minimálně 2100 poboček. V současnosti jich má 3200. Licence firmě ukládá do roku 2017 zajišťovat základní poštovní služby podle stanovených parametrů.

Prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel nabídl hejtmanům pomoc při snižování nezaměstnanosti. Uvedl, že do měsíce komora připraví návrh projektu, který se bude týkat tří krajů s nejvyššími počty lidí bez práce. Komora chce podle Kužela rovněž prosadit změny zákona o veřejných zakázkách. „Neboť současná podoba zákona je brzdou procesu zadávání veřejných zakázek," sdělil Kužel v tiskové zprávě. Hospodářské komory a kraje podle něj například už společně podporují exportující podnikatele.