„Poprvé jsem jel na ryby do Norska v roce 1999. Teď jezdíme nejvíce do Itálie na sumce,“ prozradil Vlastimil Tatíček, rybář a současně i dobrovolný hasič ze Studnic.

„Jezdívá nás tak osm nebo deset. Kvůli sumcům se tam vydáváme z toho důvodu, že v Itálii jsou považováni za škodnou, jsou tam přemnoženi. U nás chytit sumce je téměř zázrak, tam to jde snadno,“ doplnil jej další z účastníků výprav za „rybími ploutvemi“ Kamil Tatíček z Rokytna.

Rybáři si pochvalují zejména to, že si v cizině opravdu zachytají. „Jezdíváme na celý týden. A pokaždé na jaře. Naším cílem je místo kousek pod Benátkami, chytáme na kanále Bianco. Sumci se tam mohou lovit po celý rok, ale je lepší tam jet až tehdy, když je teplejší voda. Každý rybář může chytat na čtyři pruty, takže se musíme rozmístit tak, abychom byli dál od sebe. Za den chytneme tak dva sumce v průměru od osmdesáti do sto dvaceti centimetrů,“ popsal Vlastimil Tatíček.

Nachytané sumce rybáři přechovávají ve vezírcích, kruhovitých sítích, které jsou po celou dobu pobytu ponořeny ve vodě. „Hodinu před odjezdem pak všechny nachytané sumce zabijeme, vykucháme, vyčistíme a uložíme je do obrovského barelu naplněného studniční vodou. V obchodě pak ještě nakoupíme mraženou zeleninu a další mražené výrobky, které k rybám přidáme, to nám zajistí chlazení po celou cestu, která trvá asi dvanáct hodin,“ prozradil recept na uchování rybího masa Vlastimil Tatíček.

Další práce čeká rybáře po příjezdu domů. „Ryby znovu propereme v čisté vodě. A druhý den ráno je zpracováváme. Něco se dá do mrazáku a něco naloží na uzení. Nakonec uspořádáme společenské odpoledne pro přátele a známé,“ usmál se Vlastimil Tatíček.

Pozvaní hosté se netajili nadšením nad dobrotami, které jim rybáři a jejich pomocníci předložili. „Bylo to vynikající. Chutnaly mi nejen ryby, ale i bramboráky, které se podávaly jako příloha,“ pochválil menu Luboš Nekvinda z Nového Města na Moravě.

Mezi rybáři, kteří nachytali ryby pro hostinu ve Studnicích, byl i český rekordman v lovu trofejních ryb. „V roce 2013 jsem chytil v Norsku trofejního halibuta, měřil 221 centimetrů a vážil 142 kilogramů. Byl to český rekord, který byl pokořen až v minulém roce,“ pochlubil se svým výkonem Bohumil Jandourek z Nového Města na Moravě. „Jsem vášnivý rybář, chytám všechno, od plotice až po sumce. Jezdívám třeba do Švédska na lososy. Mým snem je zalovit si na Aljašce. A rád bych ulovil třeba nějakého velkého tuňáka,“ přiznal Bohumil Jandourek.

Ten, stejně jako jeho kolegové, ryby nejen chytá, ale také je rád konzumuje. „Nejraději mám uzeného úhoře, ale pochutnám si na jakékoliv rybě. Také je sám připravuji, baví mě to,“ potvrdil Bohumil Jandourek.