„Od úterní sedmé hodiny podvečerní do středeční deváté hodiny dopolední zasahovali hasiči na Vysočině již u více než pěti desítek událostí,“ informovala mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petra Musilová.

Ve středu od rána na mnoha místech Vysočiny komplikoval dopravu rozbředlý sníh, silný vítr a zhoršená viditelnost. Silnice první třídy ve směru Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou i přes údržbu zasypával stále nový sníh. U Jitkova na Havlíčkobrodsku hasiči vyprošťovali zapadlý nákladní automobil.

Na Třebíčsku ve středu ráno po osmé hodině skončil v příkopu u silnice z Okříšek do Heraltic autobus. Silnice druhých a třetích tříd v regionu pokrývá vrstva rozbředlého sněhu. 

Sníh způsobil několik poruch také na vedeních vysokého i nízkého napětí. Energetici evidují problémy v okolí Krucemburku na Havlíčkobrodsku. "Poruchy jsou způsobeny velmi těžkým mokrým sněhem, pády stromů a větví obtěžkaných sněhem do vedení a větrem. Na odstraňování pracujeme, na některých místech – zvláště v lesních úsecích je to velmi obtížné a musíme dbát i na bezpečnost našich zaměstnanců," sdělila mluvčí ČEZu Šárka Lapáčková Beránková.

Hasiče na Pelhřimovsku zaměstnávaly v uplynulých hodinách především popadané stromy na silnicích. Od úterní 19. hodiny zasahovali hasiči u šesti událostí, které byly spojené s počasím. „Zasahovali jsme u Pravíkova, Stříteže, Stojčína a Sázavy. Hasiči také vyprošťovali osobní vozidlo z příkopu u Libkovy Vody,“ informovala Petra Musilová, mluvčí hasičů.

Ilustrační foto.
Čističce odpadních vod hrozilo bez rekonstrukce zrušení

Několik problémů, především kvůli špatné sjízdnosti silnic, řešili také policisté. „Na hlavním tahu z Pelhřimova do Jihlavy mezi Sedlištěm a Vyskytnou zapadl ráno kamion, částečně vjel do příkopu. Další komplikace měl kamion na silnici I/34 při vjezdu na dálnici D1. Jel moc rychle, dostal smyk, takže způsobil komplikace. Mezi Kamenicí nad Lipou a Včelničkou uvízl kamion, který nemohl vyjet kopec,“ vyjmenovala několik případů Dana Čírtková, policejní mluvčí.

Do příkopu vjel také řidič osobního automobilu u Salačovy Lhoty, který se vyhýbal kamionu. „Ranní sněhová nadílka nám dělala problémy spíše v jiných okresech Vysočiny,“ doplnila Čírtková.

Na Žďársku, jako už tradičně, omezily dopravu kamiony stojící v kopcích na trase Nové Město na Moravě – Bystřice nad Pernštejnem. „Od úterního večera stojí mezi Olešnou a Divišovem havarovaný kamion, který přepravoval živá zvířata. Najel do příkopu, přepravníky se zvířaty se musí postupně odvézt, a teprve poté bude možné kamion vyprostit,“ vysvětlila situaci na silnici I/19 policejní mluvčí Dana Čírtková.

Celodenní sněžení působilo problémy také na silnicích vedoucích do Jihlavy, v krajském městě větší komplikace nenastaly. „Ráno byly silnice holé, takže MHD jezdí bez problémů. Drobná zpoždění mohla nastat, ale nic mimořádného to nebylo,“ potvrdil technický náměstek Dopravního podniku města Jihlavy Jaroslav Šetek.

Větším problémem tak bylo náledí na chodnících, prioritou pro Služby města Jihlavy (SMJ) je totiž udržovat silnice. „Máme k dispozici třicet pracovníků na ruční práce, jedenáct traktorů, kde jsou i vozy subdodavatelů, tři sypače a sedm multikár na sypání chodníků,“ uvedl mluvčí SMJ Martin Málek. Na chodníky se ale používá pouze drť, sůl je totiž vyhláškou města zakázaná. Při plusových teplotách pak posyp propadá tajícím sněhem a po dalším poklesu rtuti teploměru pod nulu již nemá žádný účinek.

Na středu vydal Český hydrometeorologický ústav Praha výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a sněhovými jazyky. Výstraha před novou sněhovou pokrývkou platí pro polohy nad 700 m n. m., před sněhovými jazyky pro polohy nad 600 m n. m.

Přestože řidiči sněhovou nadílku proklínají, ekologové jsou naopak spokojení. Sníh podle jejich názoru aspoň trochu vyrovnává následky letního sucha na hladině spodní vody a zvyšuje hladinu vodních nádrží. Podle Povodí Moravy hladina vody v nádrži Vír u Bystřice nad Pernštejnem stoupla o víc než metr, i když je to pořád málo.