Slovy chvály Pavlíček rozhodně nešetří. „Shodou okolností mě operoval býval pan hejtman, za což jsem velmi rád. Není to ale jen o něm, báječný je celý personál, který se pacientům věnuje opravdu maximálně. Sestřičky jsou moc milé a ochotné. Rehabilitační sestry mě i přes mé protesty rozchodily už třetí den po operaci,“ svěřuje se.

Nová auta pro potřeby Oddělení domácí a paliativní péče Nemocnice Pelhřimov.
Převazy či píchání inzulínu. Cestování pelhřimovským sestrám ulehčí nová auta

U zrodu ortopedie v Pelhřimově stál Miloslav Dýšek. „Byl obratný operatér, pálilo mu to a nechyběl mu smysl pro humor. Navíc byl poměrně progresivní člověk, proto naše ortopedické oddělení patřilo pod jeho vedením do první desítky odborných pracovišť, kde se začaly operovat umělé kyčelní klouby,“ vzpomíná jeho nástupce Jiří Běhounek.

Ikona Běhounek

Pelhřimovská ortopedie.Zdroj: Archiv Němocnice PelhřimovOstatně Jiří Běhounek byl nejdéle působícím primářem zdejší ortopedie a stal se jakousi její ikonou. „Založením jsem člověk, který má rád řád a proces, který funguje. Nikdy jsem se netajil tím, že pracoviště chirurgické nebo ortopedické, musí být řízeno polovojensky. Musí mít pravidla, která se zásadně dodržují,“ prozrazuje.

„Žádnému lékaři jsem neříkal, jak má operovat. Když jsme ale chtěli mít úspěch, a to já jsem chtěl mít dobré oddělení, museli jsme nasadit systém. Je pravda, že jsem měl štěstí na lékařský i sesterský personál. Měli jsme dobrou partu. Vrchní sestry se na oddělení do této doby vystřídaly pouze čtyři,“ vyzdvihuje.

Pověstný byl také svou hlučností. „Po letech mi sestřičky řekly, že jsem byl známý tím, jak jsem křičel už od vrátnice. Všichni věděli, že jde Běhounek. Ale když jsem se naštval, nemluvil jsem a to bylo opravdu zle. Ony to věděly. Přišel jsem na oddělení a tam žádný personál nebyl. Vždycky byly schované na dámském záchodě a čekaly pár minut, než mě amok přejde,“ směje se.

To potvrzují i pacienti. „Pan primář byl rázný, často doslova řval, ale v jádru zlatý člověk. Na vizity s ním jsem se vždy těšila,“ vypráví Marie Trnková z Pelhřimovska.

Špičkové oddělení

V současné době vede ortopedii Jaroslav Letocha. Od svého vzniku se stala špičkovým oddělením, které se zaměřuje především na operační výkony. „Mezi naše nejčastější zákroky patří implantace totální endoprotézy, tedy výměna zejména kolenních a kyčelních kloubů. Celkem jsme jich provedli asi 350,“ sděluje Letocha.

Nemocnice v Pelhřimově.
Už jste prodělali Covid-19? To zjistíte v pelhřimovské nemocnici.

Ročně lékaři odoperují přes tisíc pacientů. Plánované zákroky tvoří většinu péče. „Akutní operace, například zlomeniny řešíme hned, jak to zdravotní stav pacienta dovolí. Například artroskopii poraněného kloubu jsme schopni řešit do dvou až třech týdnů,“ dodává primář Letocha.

Primáři pelhřimovské ortopedie:

Miloslav Dýšek (1970 - 1986)

Jiří Běhounek (1986 - 2008)

Miroslav Skoták (2008 - 2013)

Jaroslav Letocha (2013 - dosud)