Nejoblíbenějším vánočním stromkem Čechů je kavkazská jedle, tu však zloději v našich lesích nenajdou. Oproti jedli bělokoré, která v českých lesích roste, má pravidelně rostlou korunu a na větvích více jehlic.

Stříhání i postřik

Proti nezvaným návštěvníkům s pilou v ruce se státní podnik Lesy ČR začal bránit už v listopadu. „Ve státních lesích jsme posílili hlídky a stromkům, které by se mohly zalíbit zlodějům, prostřihujeme korunu, aby se snížila jejich estetická hodnota,“ řekl k opatření vedoucí odboru lesního hospodářství Jiří Groda. Kromě prostřihování užívají i chemický postřik. „Ten stromkům neublíží, ale silný zápach v teple zloděje nepříjemně překvapí,“ doplnil Groda.

Ze státních lesů pochází jen zanedbatelné minimum stromků, které se dají před Vánoci u prodejců zakoupit. Ty jsou většinou dováženy z plantáží. Průměrně lidé za stromek zaplatí 165 korun, nejlevnější jsou tradičně smrky.

Ilustrační foto
Vylomeniny na Půlnoční mši? Ty už se dnes nedějí, říká farář

Lesní zákon neumožňuje lidem v lesích sbírat ani jmelí, majitel lesa ale může udělat výjimku ze zákazu. Většina jmelí se však trhá na listnatých stromech, jednodušší je tak natrhat ho v alejích mimo les nebo na zahradách.

Stromky berou z prostřihů

V Jihlavě lidé za vánoční stromek zaplatí od šedesáti do šesti set korun, záleží především na výšce, typu a jakosti stromku. Správa městských lesů (SML), která je v krajském městě prodává, pěstuje hlavně jedle. „Smrky ztepilé i borovice jsou získávány z prořezávek v lesích. Zbývající stromky jsou pak dokupovány od pěstitelských plantáží,“ uvedl mluvčí jihlavského magistrátu Martin Kukla.

V minulém roce mířilo k lidem z prodeje SML dvanáct stovek stromků. Společnost je prodává takřka za cenu vypěstování. „Prodej vánočních stromků je spíše službou pro občany města, marže je minimální,“ uzavřel Kukla.

Jihlava už prý ví, jaká bude budoucnost areálu Modety.
Stříbrné údolí může být pokladem Jihlavy