„Kamery jsou na dálnici už nainstalované a vyladěné. V současné době probíhá testovací období. Měřit by se mělo začít od pátku prvního června. Ještě ale nemáme podepsanou smlouvu s Ředitelstvím silnic a dálnic,“ uvedl vedoucí odboru dopravy jihlavské radnice Ján Tinka.

Měření rychlosti bude zajišťovat policie a město Jihlava bude řešit přestupky administrativně. Veškeré vybrané peníze z pokut zůstanou pouze krajskému městu. „Za jeden měsíc by pokuty mohly přinést asi osmdesát tisíc korun,“ odhadoval minulý rok náměstek primátora pro dopravu Vratislav Výborný (ČSSD).

Na jihlavském odboru dopravy musel být kvůli administrativnímu řešení přestupků navýšen počet zaměstnanců. „Přijaty byly čtyři nové posily,“ dodal Tinka.

Ilustrační foto.
Obce musí připravit strategii sportu. Často o tom ale neví

V případě nedodržení rychlosti budou muset řidiči zaplatit tisícikorunovou pokutu. Jde o jednotný poplatek, který stanovilo Ministerstvo dopravy.

„Úsekové měření funguje tak, že při vjezdu do měřeného úseku řidiče vyfotí kamera a zaznamená jeho čas vjezdu. Při výjezdu z úseku opět kamera zaznamená čas a dopočítá z ujeté vzdálenosti průměrnou rychlost," vysvětlil princip úsekového měření náměstek jihlavského primátora Radek Popelka (ANO).

Zaplatit pokutu budou muset všichni řidiči, i ti ze zahraničí.