Součástí akce bylo také oficiální potvrzení dohody o nové ochranné známce Žďárský kapr, na níž se podílejí společnost Kinský Žďár, Lesní družstvo obcí Přibyslav, Moravský rybářský svaz a město Žďár nad Sázavou. „Jsem hrdý na to, že se nám podařilo vytvořit podmínky pro vznik marketingové značky, která může do regionu přitáhnout další návštěvníky,“ konstatoval starosta Žďáru nad Sázavou Zdeněk Navrátil s tím, že kapr ke Žďáru neodmyslitelně patří, neboť byl i v prvním městském znaku, který dnes používá jako logo místní regionální muzeum.

„Žďárský kapr je živý a zdravý výsledek ekosystému Žďárských vrchů. Když je zdravý les, krajina je čistá a voda zdravá, pak v ní prosperují zdravé ryby,“ poznamenal majitel žďárského zámku a firmy Kinský Žďár Constantin Kinský.

Ilustrační foto.
Obyvatelé Lipníka odmítli v referendu jaderné úložiště

S chovem kaprů začali na Žďársku už ve 14. století cisterciáčtí mniši ze žďárského kláštera, na jehož místě dnes stojí zámek. Dokladem jsou i tamní dodnes funkční středověké sádky, kde si i o Dni venkova mohli zájemci ulovit pstruha. Anebo se pak zúčastnit rybí kulinářské show známého slovenského kuchaře Marcela Ihnačáka se Žďárským kaprem chovaným v rybnících Kinského hospodářství.

Protože letošním stěžením tématem Dne venkova bylo sucho, a to ať už vážně či nevážně, došlo i na povídání meteorologa a moderátora počasí České televize Michala Žáka. Ten například prozradil, jak probíhají přípravy na relaci o počasí, jak se točí předpověď, a to včetně nádavku obecně oblíbených veselých historek z natáčení.

K dispozici návštěvníkům byla rovněž laserová střelnice, možnost střelby z posedu, projížďky na koních, na velbloudu či v kočáře, zvířátka na mazlení, traktory, zemědělské stroje, jarmark, hudba, výstava mysliveckých trofejí, ukázky práce s loveckými psy, králičí hop, komentované prohlídky v okolí Konventského rybníka a mnoho dalších zajímavostí. „Zaujalo mě povídání o stloukání másla, protože doma si ho někdy ze smetany sebrané z domácího kravského mléka vyrábíme pomocí mixéru. Máslo, které při Dni venkova bylo k ochutnání, bylo skvělé, a určitě vyzkoušíme některé fígle, které nám paní u stánku poradila,“ pochvalovala si Jana Machová z Přibyslavi.

Oslavy na Masarykově náměstí v Bystřici nad Pernštejnem.
OBRAZEM: V Bystřici využili svátek svatého Václava k oslavám republiky