Od deseti hodin zahraje v parku Jásalka Band, přičemž výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje na sbírkový účet určený na vybavení nového dětského oddělení. „Kromě koncertu dechovky jsou připraveny komentované prohlídky míst, kam se lidé běžně nepodívají. Nahlédnou například na patologii, výjimečně je pustíme do nově zrekonstruované a vybavené centrální sterilizace. Návštěvníky určitě překvapí, co vše se s operačními sety děje, kolikrát je musí sestřičky vzít do rukou, než jsou zase připraveny pro dalšího pacienta,“ uvedla mluvčí nemocnice Tamara Pecková.

Zajímavou nabídku připravilo oční oddělení. „Lékaři vyšetří zájemcům oči na novém přístroji OCT. Běžně bude toto vyšetření stát 500 korun. Při dni otevřených dveří bude ale zdarma,“ upozornila mluvčí.

K vidění bude hned dvakrát i retro módní přehlídka představující to, co zdravotnický personál v průběhu let při své práci nosil. Chybět tak nemohou například legendární naškrobené sesterské čepce.

Zdolávat osmistovky Žďárských vrchů budou v sobotu orientační běžci či chodci už posedmé.
Orientační běžci či chodci vyšplhají na všechny osmistovky

Dalším lákadlem bude program novoměstských dobrovolných hasičů. Návštěvníci se mohou těšit na simulaci vyprošťování osoby z havarovaného automobilu. „Už máme zajištěny dva vraky, takže bude k vidění hned několik situací, se kterými se hasiči na silnicích musejí umět poprat,“ poznamenala Tamara Pecková.

Se svým programem se představí obecně prospěšná společnost Popálky, která pomáhá popáleným dětem a jejich rodinným příslušníkům.

Děti se mohou těšit na skákací hrad, tvořivé dílny a všichni na prezentaci nemocničních oddělení, výstavu starých zdravotnických přístrojů a pomůcek, orientační běh po parku nebo něco malého k zakousnutí. Oslavy 80. výročí založení nemocnice vyvrcholí ve 20 hodin v kulturním domě koncertem Michala Hrůzy. Výtěžek rovněž poputuje na sbírkové konto pro dětské oddělení. „Na koncertě chceme rovněž poděkovat všem dárcům, kteří na vybavení dětského oddělení přispějí,“ uvedla ředitelka nemocnice Věra Palečková.

Jak šel čas

K položení základního kamene nemocnice v Novém Městě došlo 21. srpna 1938. „Nové Město na Moravě tak završilo letité snahy o vybudování zdravotnického zařízení na svém území. Ještě tři roky před tím totiž o nemocnici usilovali také představitelé Žďáru nad Sázavou a Bystřice nad Pernštejnem. Nemocnice se začala stavět podle plánů brněnského architekta Bedřicha Rozehnala na pěti hektarech pozemků, které pro tento účel darovalo Nové Město na Moravě. Podle původních plánů měla mít nemocnice pět budov o celkové kapacitě až sto třiceti lůžek,“ přiblížila Tamara Pecková. Provoz nemocničního zařízení, v té době jednoho z nejmoderněji vybavených na Moravě, byl původně plánován od začátku roku 1940, ale vlivem událostí na podzim roku 1938 byly stavební práce na čas přerušeny, takže došlo ke skluzu. Ambulantní provoz byl zahájen 15. listopadu 1940, částečný provoz s přijímáním pacientů 1. prosince 1940.


Program dne otevřených dveří v nemocnici NMNM 22. září

9:00 – zahájení
9:30 - simulace vyprošťování zraněné osoby z havarovaného auta
10:00 – 11:30 – promenádní koncert Jásalka Band
11:45 – mažoretky
12:00 – simulace vyprošťování zraněné osoby z havarovaného auta
12:30 – módní přehlídka
13:30 – módní přehlídka

Prohlídky jednotlivých oddělení a heliportu jsou naplánovány vždy ve dvacet, ve čtyřicet a v celou (9:00, 9:20, 9:40, 10:00…)

Zájemci o vyšetření očí na přístroji OCT dostanou od sestry lísteček s pořadovým číslem. Je možné, že z kapacitních důvodů nebude možné vyšetření provést všem zájemcům.

Na co se mohou návštěvníci nemocnice těšit

• komentované prohlídky míst, kam se pacienti jindy nedostanou: heliport, centrální sterilizace, patologie
• návštěva rehabilitace a magnetické rezonance
• oční oddělení nabídne vyšetření očí v hodnotě 500 Kč zdarma (je možné, že z kapacitních důvodů nebude možné vyhovět všem zájemcům)
• v recepci chirurgie bude připravena prezentace oddělení nemocnice
• dechovkový koncert Jásalka Bandu od 10:00 do 11:30 hodin
• simulace vyprošťování zraněné osoby z havarovaného auta
• retro módní přehlídka
• výstava historických zdravotnických přístrojů a pomůcek (třeba i ionizátor, který používala Magda Vašáryová v Postřižinách)
• káva a ochutnávka dezertů od kuchařek z nemocniční kuchyně
• skákací hrad
• novoměstské mažoretky
• tvořivé dílničky pro děti
• prezentaci o.p.s. Popálky
• orientační běh v nemocničním parku

Jak jsou staré další krajské nemocnice

Jihlava – Základní kámen všeobecné nemocnice v Jihlavě byl položen v roce 1849. Její novodobá historie se však začala psát v roce 1992, o dva roky později byla otevřena nová budova Nemocnice Jihlava a další změna nastala v novém tisíciletí, kdy vznikl Jihlavský kraj (později Kraj Vysočina), tudíž později došlo k dokončení dostavby a sestěhování dvou objektů Nemocnice Jihlava do jedné lokality nové nemocnice.

Havlíčkův Brod – Provoz nové okresní nemocnice s celkem 135 lůžky, která nahradila již nedostačující městské zařízení z roku 1858, byl zahájen 1. prosince 1897, tvořily ji čtyři budovy – hlavní, hospodářská, umrlčí komora a infekční pavilon. Zařízení bylo postupně rozšiřováno a modernizováno.

Třebíč - Nemocnice byla otevřena roku 1902, do té doby fungovala ve městě obecní nemocnice zřízená z dobrovolných příspěvků a darů v roce 1854. Byla však na velmi nízké úrovni a k operacím bylo nutno převážet nemocné do Brna, Jihlavy a Znojma. V době otevření nabízela nemocnice 60 lůžek, o rok později už jich bylo 90, přičemž zařízení neslo název Všeobecná veřejná nemocnice Františka Josefa I.

Pelhřimov - Základní kámen nemocnice byl položen v roce 1901 a stavba zařízení o celkem 80 lůžkách byla dokončena o dva roky později. Postupně přibývala nová oddělení, která byla v pozdějších desetiletích modernizována a rozšiřována.