Proč jste se rozhodl jít jít do toho volebního klání? U senátora to není obvyklé…

Já jsem to dlouho rozmýšlel a je to podle mého názoru úděl nebo role předsedy strany. Když jsme se rozhodli, že do těchto voleb do Poslanecké sněmovny půjdeme, po úspěšných krajských volbách v minulém roce, kde máme v devíti krajích 16 zastupitelů, tak nemohu stát za bukem a čekat, jak to dopadne. Kdybych to udělal, tak mnoho lidí demotivuji. Moje povinnost je bojovat za to, aby strana byla úspěšná.

Budete poslancem, kdybyste byl zvolen?

Dělám samozřejmě všechno pro to, abychom byli úspěšní, což ale není odpověď na vaši otázku. Když jsme se rozhodli do voleb jít, náš čestný předseda a zakladatel strany, současný prezident Miloš Zeman, si to přál, dokonce prohlásil, že jeho hlas už máme a že musíme ještě sehnat několik set tisíc dalších. Takže pokud budeme úspěšní, tak bych se pak rozhodoval.

Jak vnímáte letošní volební kampaň?

Občané jsou dost zdrženliví, protože jsou poznamenaní vyhrocenými politickými souboji z dolní sněmovny. Jsou tu věci, které se doposud nikdy nestaly. Krátce před volbami byl vydán k trestnímu stíhání šéf zatím nejsilnějšího seskupení i jeho první místopředseda. To nikdy předtím nebylo. Já sám se domnívám, že je to účelová záležitost. Je mnoho voličů nerozhodnutých a myslím si, že to negativně poznamená i volební účast. To je na druhé straně naše výhoda, protože děláme kontaktní kampaň a máme možnost s lidmi mluvit. Myslím si, že nová Poslanecká sněmovna bude hodně rozdrobená. Budou tam politické strany mezi pěti a deseti procenty: Takže máme velkou příležitost.

Veronika Hana Konvalinková (uprostřed) při předvolební debatě Deníku v Brzkově.
Politika není kamenolom, aby ji museli dělat jen muži, říká jednička Zelených

Kde cítíte největší problém u voličů a máte na něj řešení?

Voliči nejčastěji zmiňují pocit znechucení politikou. Politikům věří čím dál méně. Dolní sněmovna předvádí to nejhorší, co může. Není to nová věc, už to trvá několik let, teď to pouze vrcholí před volbami. Myslím si, že se to nezklidní, a po těchto volbách bude situace ještě vypjatější, až budou vyhlášeny výsledky.

Podle průzkumu Deníku jako největší problém Kraje Vysočina vyšla doprava. Jaké vidíte řešení v této oblasti?

Dnes jet přes Vysočinu to je zkrátka o nervy. Mohu uvést hromadu příkladů. Za základ pokládám omezit dopravu kamionů na silnicích po Vysočině a u silnic první třídy začínat vybírat mýtné. Kamiony nepouštět na silnice druhé a třetí třídy. Pouštět je jen zcela výjimečně tam, kde je nutná dopravní obslužnost podniků. Největším problémem Vysočiny je nevyužití její centrální polohy v rámci ČR i Evropy a nevyužití dálnice, jako potenciálu rozvoje. Přímo se nabízí vybudovat centrální parkoviště pro kamiony. A k tomu infrastrukturu, jako třeba hotel, servis, restaurace a další. Přineslo by to kraji stovky pracovních příležitostí. A samozřejmě je velký problém integrovaný dopravní systém, který na Vysočině vzhledem k její konfiguraci je těžko řešitelný, ale řešitelné by měly být určitě návaznosti mezi železniční a silniční dopravou. To jsou vlastně věci, které by poslanci měli řešit celorepublikově, protože to se netýká jenom Vysočiny.

Proč si myslíte, že by lidé měli volit právě SPO?

Jsme levicová strana a nabízíme lidem alternativu k rozhádané sociální demokracii.

Prezident Miloš Zeman potřebuje v dolní sněmovně pevného spojence. Pokud se dostaneme do Poslanecké sněmovny, tak ho bude mít. A to i pro příští prezidentské volební období, neboť já sám si přeji, aby prezident byl znovu zvolen. Druhá věc, chtěli bychom do dolní sněmovny přinést trošku jiný druh politiky. To co tam je nyní, je za hranou, je to dračí setba, která se vymstí. Politici jsou dnes a denně na obrazovce a ať chtějí nebo nechtějí, tvoří vzory. A ty jsou vesměs negativní.

Radek Koten
Radek Koten (SPD): Jako jediná strana prosazujeme přímou demokracii

A když jste předseda strany, je na místě otázka s kým byste chtěl ve sněmovně spolupracovat?

Podle mého názoru bychom neměli problém spolupracovat s ANO. Těžko říci, co se sociální demokracií, pokud tam bude přetrvávat ten nynější politický styl. Zrovna minulý týden rozhodli sociálně demokratičtí senátoři, že bylo v Senátu přijato usnesení proti prezidentovi, který jenom řekl pravdu o Krymu. Stoprocentně by se nedalo spolupracovat s Kalouskem a já osobně bych těžko mohl spolupracovat s Tomiem Okamurou. Bez ohledu na to, že jsme udělali úspěšnou koalici do krajských voleb. Mám pocit, že ten člověk je teď výkladní skříň určitých kapitálových skupin a já si o něm myslím, že je to nečestný člověk.