Podívejte se, jak právě ve skleníku na Vysočině dozrávají pomeranče
Zatímco venku vládne paní Zima, ve vyhřátém skleníku Petra Broži z Moravce to voní po mandarinkách, pomerančích a citronech. Trsy oranžových a žlutých plodů září mezi sytě zelenými listy. Návštěvníky tam spolu s úspěšným zahradníkem vítá i pes Bobík, který přitom přátelsky vrtí ocasem. „Měli jste dojít dřív, mandarinky už jsou sklizené, už je jich tu jen pár. Ale teď dozrávají pomeranče. Musel jsem jim zatopit,“ říká Petr Broža.
S přitápěním začal počátkem února. Tehdy byly pomerančové plody na stromcích ještě zelené. Teď už dostaly tu správnou, oranžovou barvu. „Jarní startování začínám nejpozději v první polovině února. V prosinci a lednu jim stačí teplota kolem nuly. Někdy to klesne i trochu pod nulu. Začínám přitápět v době, kdy je už více světla,“ popisuje zásady pěstění subtropických plodů Petr Broža.
Mandarinky vykvetou na jaře a dozrávat začínají už na podzim. Citrony zase podle slov úspěšného zahradníka dokážou vykvést i několikrát do roka. Na jednom stromku se tak objevují různě velké plody v různé fázi zrání. „Pomeranče jsou na pěstování ve skleníku nejlepší. Na jaře vykvetou a do podzimu jsou na stoncích zelené plody. Chytat barvu začnou až v době, kdy začnu přitápět,“ vysvětluje Petr Broža.
Citrusové likéry
V jeho skleníku jsou stovky subtropických rostlin. „Kdysi jsem jich měl okolo pěti set. Ale pak mi požár většinu z nich zničil. A už jsem nenašel v sobě sílu to obnovit. Ale i tak jich tu mám stovky. A každým rokem také něco přibude,“ usmívá se Petr Broža.
A na stovky kilogramů počítá i sklizeň. Hodně plodů rozdá, ale, jak sám říká, už se naučil mandarinky a pomeranče také jíst. A to, co zbude, přemění do tekuté formy. „Vloni jsem zase obnovil výrobu likérů. Citrusové plody nechávám macerovat v domácí pálence,“ potvrzuje úspěšný zahradník.
Výroba likérů je pořádná alchymie. „Třeba u citronů je důležité, dostat do likéru tu jeho vůni. Musí se použít pouze žlutá část slupky a dát velký pozor, aby se tam nedostala i bílá část. Tak je hořká. Ale dají se macerovat i listy citroníku. Ty ale bohužel barví likér do nehezkého zeleného odstínu. I když vůně a chuť je dobrá,“ uvádí své výrobní trable Petr Broža.
Naopak mandarinkový likér se mu povedl dokonale. „Dělal jsem ho z klementinek. Ty mají hodně slabou kůru a v podstatě nejdou loupat. Udělal jsem z toho takzvané mandarelo. Vezmu celé mandarinky, kůru i dužninu, rozkrájím je, trochu pomačkám a dám macerovat,“ prozrazuje recept na lahodné mandarinkové mandarelo Petr Broža.