Pivovarská stezka Vysočiny letos čítá šestnáct pivovarů od Pacova po Dalešice. Právě pivovar známý z Postřižin doporučuje i Martina Strnadová z Vysočina Tourism. Dále pak jmenuje Jelínkovu vilu ve Velkém Meziříčí s rybí restaurací, Kamenici, kde sládek experimentuje s různými druhy piv, malý pivovar Račín a Želivský klášterní pivovar s bohatou a bouřlivou historií.

Redaktor Deníku začíná své putování v pivovaru, který má v mapce prestižní číslo 1, tedy v Jihlavském pivovaru. „Potěšilo nás to, ale každý asi stejně začne v tom pivovaru, který má nejblíže,“ odhaduje provozní Alena Valová. V sobotu už má za sebou první rozdané soutěžní kupóny. Během prvních dní je tedy letos o soutěž větší zájem než loni, počasí navzdory.

Jihlavský Kronospan. Ilustrační foto.
Společně proti Kronospanu. Škodí zdraví Jihlavanů, vysvětluje iniciátor spolku

Další zastávkou pak je klášterní pivovar Želiv. Ale ouha, o víkendu je zamčeno, tedy kromě prohlídky v jednu odpoledne. Zákaznické centrum naštěstí funguje a na rozdíl od obsluhy v restauraci v něm o Pivovarské stezce Vysočiny vědí. „Zákazník si koupí točené pivo v restauraci nebo lahvové v návštěvnickém centru, dostane brožuru Pivovary s výletem, vše mu vysvětíme a po získání šestnácti razítek dostane za odměnu krásný půllitr,“ popisuje referentka návštěvnického centra Kláštera Želiv Ivanka Fridrichová.

Podobně jako v Jihlavě, i v Želivě mají brožury teprve pár hodin. „Zatím tu s razítkem odjinud ještě nikdo nebyl,“ potvrzuje Fridrichová.

Stejně jako do pivovaru v Jihlavě, i do Želivi už přišli turisté s razítky z loňského roku. „I když byla soutěž ukončená, dostali tito soutěžící za vyplněnou kartu odměnu. Měli radost,“ usmívá se referentka.

Tomáš Havel.
Mléčná dráha pelhřimovského fotografa Havla zaujala NASA. Letěl pro ni půl světa

„Kdo měl loňská razítka, dostal loňský půllitr,“ dodávají Jihlavští.

A že je toto putování jen pro pivaře? Ale kdeže. Pivovarská stezka záměrně vede turisty po nejkrásnějších místech kraje. V brožuře je u každého pivovaru také pár tipů na výlety po blízkém okolí, mnohé pivovary mají i své restaurace. „Některé nabízejí i ubytování, exkurze nebo zážitkové vaření piva se sládkem,“ dodává Martina Strnadová.