„Bylo hodně švestek a byly kvalitní, měly hodně cukru, protože podzim byl teplý. Pálenka je pak chuťově lepší,“ uvedl Jiří Smejkal z pálenice ve Stonařově na Jihlavsku. Zpracovával se tam také kvas z jablek a hrušek. Sezona začala loni 1. července, jako první přišly na řadu třešně.

„Třešní byla nadúroda, pálili jsme je v podstatě tři týdny v kuse,“ podotkl. Pálenice bude otevřena nejméně do poloviny dubna, protože zákazníci pořád přijíždějí. „Sezona bude lepší průměr,“ shrnul Smejkal.

Spokojenost vládne v pálenici, která funguje v Kozlově na Žďársku. „Sezona byla hodně dobrá a nekončíme, máme ještě asi měsíc pálení,“ řekl majitel Karel Eliáš. I do této pálenice vozili lidé nejdřív hodně třešní, později převládly švestky. „Je třeba rok, že švestky nejsou a lidé pálí jablka a hrušky. Teď to byly většinou švestky,“ přiblížil.

V roce 2011 bylo podle údajů Celního ředitelství Brno ve všech pálenicích na Vysočině vyrobeno 176 000 litrů ovocných destilátů se 100 procenty lihu. O rok dříve to bylo 218 000 litrů. „Převedeno na běžnou padesátiprocentní pálenku jsou čísla dvojnásobná,“ upozornila mluvčí ředitelství Lada Temňáková.