VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálenice se teprve rozjíždí, slabší začátek zavinily třešně

Vysočina – Padesát. Tolik pěstitelských pálenic funguje na Vysočině podle statistiky Celního úřadu pro Kraj Vysočina. Většina z nich však sezonu teprve startuje. Může za to nedostatek třešní. Palírník Roman Koudela z Polné na Jihlavsku začne až v září.

17.8.2017
SDÍLEJ:

Stonařovská palírna má práci už od července. Pálí zde všechno možné, nejvíce však jablka, švestky, meruňky, hrušky a třešně. Pokud se ovšem urodí.Foto: Jan Černo

Také manželé Voglovi v havlíčkobrodské části Termesivy mají zatím docela poklid. Jako jeden z mála na Vysočině zatím naplno pracuje Jiří Smejkal ze Stonařova na Jihlavsku, a to už od července. I on ale přiznává, že největší nápor teprve přijde.

Letos nebyly skoro žádné třešně, které by se daly vypálit. I jablek je zatím pomálu. Jejich čas přijde až na podzim. Podle Koudely z Polné je ideální, pokud k němu lidé ovoce dovezou v syrovém stavu.

„Když lidé dovezou alespoň dvě stě kilogramů jablek, tak jim to naložím do samostatného sudu a postarám se o to až do vypálení. Cenově to vyjde stejně, jako když dovezou už hotový kvas,“ uvedl Koudela. Litr padesátiprocentní pálenky přijde jeho zákazníky na 121 korun a padesát haléřů. Čím více procent alkoholu, tím je litr pálenky dražší.

Pokud mu někdo doveze ovoce, je schopný říct, jaká bude výtěžnost či zda je ovoce v takovém stavu vůbec vhodné pro vypálení. „Říkám, sbírejte jenom to, co byste sami snědli. Lidé si myslí, že když přivezou nahnilé ovoce, které už by nekonzumovali, že to pálenka snese,“ vyvrátil mýtus Koudela. Ovoce, které někdo čtrnáct dní skladuje v pytlích a ono hnije, už k pálení vhodné není. Někdy si totiž lidé dovezou nekvalitní kvas a pak se diví, že z toho mají třeba jen několik litrů pálenky. „Když nechám dvě stě kilogramů kvalitního ovoce zkvasit já, může z toho být i šestnáct až osmnáct litrů pálenky,“ poznamenal Koudela.

Podobně to vidí také Robert Vogl z pálenice v Termesivech. Tam přijímají ovoce už od srpna, ale zatím také v omezené míře. Podobně jako Koudela, i Vogl Deníku potvrdil, že bylo letos málo třešní a letní jablka mají malou cukernatost. Od září však bude pálenice fungovat ve standardní otevírací době.

„Předpokládám, že letos budou lidé opět vozit švestky a jablka. Když budou hrušky, pálíme i ty,“ uvedl k pálenému sortimentu Vogl. Za litr padesátiprocentní pálenky u něj zákazníci zaplatí 160 korun. „Je mi jedno, jestli lidé dovezou už hotový kvas, nebo mi tu nechají ovoce na vykvašení,“ podotkl Vogl.

Pokud na kvas lidé vyberou opravdu kvalitní ovoce, tak litr padesátiprocentní pálenky dostanou ze třinácti kilogramů podzimních jablek, osmnácti kilogramů letních jablek a z jedenácti kilogramů švestek.

„Máme raději, když zákazníci, kteří si přivezou kvas, jsou přítomni přímo u pálení. Mají i možnost se s námi poradit, jak správně kvas udělat. Už se totiž stalo, že z kvasu nebyl žádný alkohol. V takovém případě bylo lepší, když to zákazník viděl. Já bych mu pak složitě zdůvodňoval, proč žádný alkohol nemá,“ poukázal na zrádnosti Vogl.

Už od července mají pilno v palírně ve Stonařově. Tam totiž pálí široký sortiment ovoce. Kromě jiného například také meruňky. „Letos toho hodně pomrzlo a většina teprve dozrává. Sezona se proto rozjíždí pomaleji. Ten pravý nápor začne s návozem podzimních jablek a švestek,“ vysvětlil Jiří Smejkal ze stonařovské pálenice.

Na kolik vyjde litr padesátiprocentní pálenky u něj, nechtěl Smejkal prozradit. „V ceně je spoustu proměnných, takže to nelze říci přesně. Nerad bych uváděl nějaká čísla,“ vyjádřil se. I on přijímá buď hotový kvas či ovoce, které kvasí, ale ještě není dokvašené. Další možnou alternativou je přivést ovoce v neporušeném a nekvašeném stavu, které potom skončí ve společné kádi.

Vysočinští celníci evidují v kraji zmiňovaných padesát pěstitelských pálenic. V minulé sezoně, od loňského 1. července do letošního 30. června, bylo na Vysočině vypáleno celkem 237 360 litrů stoprocentního alkoholu. „V předchozí sezoně to bylo 218 346 litrů stoprocentního alkoholu, tedy o něco méně,“ porovnal údaje Richard Zeman, mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina.

Co se týče porušování přísné legislativy v pálenicích, celníci na Vysočině řešili pouze několik případů. „Týkalo se to nadlimitního pálení nad třicet litrů pro jednu domácnost,“ dodal Zeman.

Autor: Jana Kodysová

17.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Radek Koten měl na slavnostním otevření poslanecké kanceláře v Jihlavě dobrou náladu.
4

Radek Koten otevřel poslanecké kanceláře

Ester Ledecká je překvapivá vítězka Super-G
20

Sportovci tleskají Ledecké. Američanka chce znát její DNA

Nacpal ruku do díry v kulečníkovém stole. A už ji nevyndal

Třebíč - Ke kurióznímu případu vyjížděli třebíčští hasiči v pátek 16. února před půlnocí. V jednom z místních barů v ulici Spojenců v Borovině se nacházel muž, který už třičtvrtě hodiny nemohl vytáhnout ruku z díry v kulečníkovém stole. Do té doby odmítal pomoc okolí a zkoušel ji vyprostit sám. Pak ovšem pochopil, že skončila legrace. A tak obsluha zavolala na pomoc právě hasiče, na cestě už byl i majitel restauračního zařízení.

Jak jsme žili v Československu: Přístavba školy v Jaroměřicích

Jaroměřice nad Rokytnou /SERIÁL - JAK JSME ŽILI V ČESKOSLOVENSKU/ - V 80. letech minulého století se v Jaroměřicích pustili do budování přístavby základní školy. Nejprve bylo nutné zbourat dům na nároží. Poté se party dělníků i brigádníků pustily do díla.

Každý puk má svůj příběh, říká sběratel František Pokorný ze Staré Říše

Stará Říše /ROZHOVOR/ – Kostel, fara, škola, obchod, hasičárna, obecní úřad…To je centrum Staré Říše na Jihlavsku. Bydlí tam ale i soukromý zemědělec František Pokorný, nad jehož sbírkou puků pookřeje srdce každého hokejového fanouška. Černým upomínkám na velké sportovní události věnoval celou jednu místnost a o každém kousku, který tam uvidíte, vám poví zajímavou historii nebo příběh.

Poselství starých Mostečanů odtajněno a s Olgou Lounovou bezpečně: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 16. února 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT