VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálenice se teprve rozjíždí, slabší začátek zavinily třešně

Vysočina – Padesát. Tolik pěstitelských pálenic funguje na Vysočině podle statistiky Celního úřadu pro Kraj Vysočina. Většina z nich však sezonu teprve startuje. Může za to nedostatek třešní. Palírník Roman Koudela z Polné na Jihlavsku začne až v září.

17.8.2017
SDÍLEJ:

Stonařovská palírna má práci už od července. Pálí zde všechno možné, nejvíce však jablka, švestky, meruňky, hrušky a třešně. Pokud se ovšem urodí.Foto: Jan Černo

Také manželé Voglovi v havlíčkobrodské části Termesivy mají zatím docela poklid. Jako jeden z mála na Vysočině zatím naplno pracuje Jiří Smejkal ze Stonařova na Jihlavsku, a to už od července. I on ale přiznává, že největší nápor teprve přijde.

Letos nebyly skoro žádné třešně, které by se daly vypálit. I jablek je zatím pomálu. Jejich čas přijde až na podzim. Podle Koudely z Polné je ideální, pokud k němu lidé ovoce dovezou v syrovém stavu.

„Když lidé dovezou alespoň dvě stě kilogramů jablek, tak jim to naložím do samostatného sudu a postarám se o to až do vypálení. Cenově to vyjde stejně, jako když dovezou už hotový kvas,“ uvedl Koudela. Litr padesátiprocentní pálenky přijde jeho zákazníky na 121 korun a padesát haléřů. Čím více procent alkoholu, tím je litr pálenky dražší.

Pokud mu někdo doveze ovoce, je schopný říct, jaká bude výtěžnost či zda je ovoce v takovém stavu vůbec vhodné pro vypálení. „Říkám, sbírejte jenom to, co byste sami snědli. Lidé si myslí, že když přivezou nahnilé ovoce, které už by nekonzumovali, že to pálenka snese,“ vyvrátil mýtus Koudela. Ovoce, které někdo čtrnáct dní skladuje v pytlích a ono hnije, už k pálení vhodné není. Někdy si totiž lidé dovezou nekvalitní kvas a pak se diví, že z toho mají třeba jen několik litrů pálenky. „Když nechám dvě stě kilogramů kvalitního ovoce zkvasit já, může z toho být i šestnáct až osmnáct litrů pálenky,“ poznamenal Koudela.

Podobně to vidí také Robert Vogl z pálenice v Termesivech. Tam přijímají ovoce už od srpna, ale zatím také v omezené míře. Podobně jako Koudela, i Vogl Deníku potvrdil, že bylo letos málo třešní a letní jablka mají malou cukernatost. Od září však bude pálenice fungovat ve standardní otevírací době.

„Předpokládám, že letos budou lidé opět vozit švestky a jablka. Když budou hrušky, pálíme i ty,“ uvedl k pálenému sortimentu Vogl. Za litr padesátiprocentní pálenky u něj zákazníci zaplatí 160 korun. „Je mi jedno, jestli lidé dovezou už hotový kvas, nebo mi tu nechají ovoce na vykvašení,“ podotkl Vogl.

Pokud na kvas lidé vyberou opravdu kvalitní ovoce, tak litr padesátiprocentní pálenky dostanou ze třinácti kilogramů podzimních jablek, osmnácti kilogramů letních jablek a z jedenácti kilogramů švestek.

„Máme raději, když zákazníci, kteří si přivezou kvas, jsou přítomni přímo u pálení. Mají i možnost se s námi poradit, jak správně kvas udělat. Už se totiž stalo, že z kvasu nebyl žádný alkohol. V takovém případě bylo lepší, když to zákazník viděl. Já bych mu pak složitě zdůvodňoval, proč žádný alkohol nemá,“ poukázal na zrádnosti Vogl.

Už od července mají pilno v palírně ve Stonařově. Tam totiž pálí široký sortiment ovoce. Kromě jiného například také meruňky. „Letos toho hodně pomrzlo a většina teprve dozrává. Sezona se proto rozjíždí pomaleji. Ten pravý nápor začne s návozem podzimních jablek a švestek,“ vysvětlil Jiří Smejkal ze stonařovské pálenice.

Na kolik vyjde litr padesátiprocentní pálenky u něj, nechtěl Smejkal prozradit. „V ceně je spoustu proměnných, takže to nelze říci přesně. Nerad bych uváděl nějaká čísla,“ vyjádřil se. I on přijímá buď hotový kvas či ovoce, které kvasí, ale ještě není dokvašené. Další možnou alternativou je přivést ovoce v neporušeném a nekvašeném stavu, které potom skončí ve společné kádi.

Vysočinští celníci evidují v kraji zmiňovaných padesát pěstitelských pálenic. V minulé sezoně, od loňského 1. července do letošního 30. června, bylo na Vysočině vypáleno celkem 237 360 litrů stoprocentního alkoholu. „V předchozí sezoně to bylo 218 346 litrů stoprocentního alkoholu, tedy o něco méně,“ porovnal údaje Richard Zeman, mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina.

Co se týče porušování přísné legislativy v pálenicích, celníci na Vysočině řešili pouze několik případů. „Týkalo se to nadlimitního pálení nad třicet litrů pro jednu domácnost,“ dodal Zeman.

Autor: Jana Kodysová

17.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kvalita soutěže je na vysoké úrovni, říká předseda futsalového svazu Pe

První hosté si v úterý po poledni mohli prohlédnout nový pavilon chirurgických oborů v třebíčské nemocnici. Nese označení C a přes svoji šedou venkovní barvu, uvnitř hýří barvami, novotou a moderním vybavením.

Kam o víkendu? Třeba do nového oddělení třebíčské nemocnice

AUTOMIX.CZ

Má vaše škodovka jedno zrcátko menší než druhé? Víte, proč to tak je?

V devadesátých letech se začal zejména u německých aut objevovat zvláštní jev. Mnozí z vás si dost možná všimli, že starší auta koncernu Volkswagen, ale i Mercedesy nebo vozy BMW, mají na straně spolujezdce výrazně menší zpětné zrcátko, než je to na straně řidiče. Proč to ale tak je?

Mladíci můžou na postup zapomenout

Třebíč – Sen o naději se rozplynul. Hokejisté Horácké Slavie živili teoretickou naději na postup do nadstavbové části Ligy mladšího dorostu. K tomu ale potřebovali v dohrávce 13. kola skupiny G regionální soutěže porazit záložní tým jihlavské Dukly.

Mladý řidič boural, se zraněním pak přišel do nemocnice

Třebenice- Mladý řidič boural v noci na pátek u Třebenic na Třebíčsku. Po nehodě se nechal ošetřit v nemocnici, teprve pak zavolal policisty. Ti zjistili, že mladý muž pil.

Cítíme se být kráceni na svých právech, řekl starosta Janata

Třebíč /ROZHOVOR/ – Dění kolem veřejné autobusové dopravy v Třebíči ve spojitosti s firmou ICOM transport pro Deník okomentoval zdejší lidovecký starosta Pavel Janata. Reagoval na zmatky, které nastaly poté, co 39 linek příměstských autobusů přestalo zastavovat na autobusovém nádraží.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT