Na Vysočině byly odpoledne bez elektřiny téměř čtyři tisíce domácností, z toho asi 1400 na Pelhřimovsku a 1500 na Jihlavsku, jen v okolí Horní Cerekve šlo o 540 domácností. Po páté hodině pak na Vysočině klesl počet domácností bez elektřiny na patnáct set, o hodinu později se poté opět rapidně zvýšil. Aktuálně je bez proudu na deset tisíc domácností.

Desítky železničních tratí v zemí jsou mimo provoz.
Mezi Humpolcem a Herálcem nejezdí vlaky

„Máme maximálně posílené směny na dispečinku i v terénu. Děláme vše pro to, abychom všechny dodávky během dneška obnovili, ale bude hodně záležet na počasí,“ vzkázala Slavíková.

V elektrárně vše zkontrolovali

Dukovanští energetici zatím nemuseli kvůli pondělnímu silnému větru dělat žádná zvláštní opatření. „Jen jsme preventivně zkontrolovali všechny objekty. Zatím je vše v pořádku, kvůli počasí se neděje nic zvláštního,“ uvedl mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

Areál má vlastní zabezpečení, které ho chrání proti výpadkům proudu v okolí. Jinými slovy – když vypadne elektřina v nedalekých vesnicích, chodu jaderného zařízení se to nedotkne. „Máme hlavně dva záložní napájecí rozvody, určené pro případ mimořádných událostí jako jsou extrémní povětrnostní podmínky. A kdyby o ně elektrárna teoreticky přišla, má několik zdrojů elektrické energie, které jsou připraveny potřebnou elektřinu dodat,“ vysvětlil Bezděk.

Lyžování ve Ski areálu Šacberk.
Lyžařské areály na Vysočině jsou kvůli vichřici zavřené

Jakou škodu zatím orkán Sabine způsobil v lesích, lze zatím podle mluvčí Lesů České republiky Evy Jouklové pouze odhadovat. „Prozatím odhadujeme, že vítr ve státních lesích, které spravujeme, poškodil asi milion kubíků dříví. Stromy buď zlomil, nebo vyvrátil. Skutečný rozsah škod upřesníme později, až se vítr utiší a lokality budou přístupné.

Předpokládáme, že budou nejvíce poškozené porosty po kůrovcové těžbě. Hůře odolávají bořivému větru. Vstup do lesů nyní rozhodně nedoporučujeme," uvedla Jouklová.

Kde řádil vichr, tam se oteplilo 

Hlavní fronta přecházela přes kraj v pondělí od pěti hodin ráno do dvanácti hodin v poledne. Nejhorší poryvy větru zaznamenaly meteostanice v pondělí dopoledne, pořádně foukalo ale i při pozdějších přeháňkách. „V první ranní vlně zaznamenala největší náraz větru v 7.30 stanice Košetice, a to 27,7 metrů za sekundu, což je 99,7 kilometrů v hodině. Těsně před druhou hodinou odpoledne pak v Přibyslavi naměřili při přeháňce náraz 30,5 metru za sekundu, což je dokonce 110 kilometrů v hodině,“ uvedl Petr Münster z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Kde se rychle rozfoukalo, stejně rychle stoupla teplota. „Klidně i o dvanáct stupňů Celsia. To bylo například na stanici Kostelní Myslová, kde ráno přístroje zaznamenaly 13,6 stupňů Celsia, podobné to bylo v Jihlavě. Rychlé oteplení souviselo právě s větrem, který profoukl atmosféru,“ řekl Münster.

Relativně teplejší vzduch se podle jeho slov dostal až na zem právě díky větru, který měl dostatečnou sílu. „Protože jinak to v zimě bývá tak, že je inverze a i když je nad námi teplý vzduch, což není až tak vzácné, nebývá většinou dostatečně silný vítr, který by ho dostal na zem,“ vysvětlil.

Pád stromu v Jemnici.
Přibyslav, Košetice i Budějovice. Tam byly poryvy větru opravdu pořádné

Skokové oteplení se týkalo především západní části Vysočiny, kam fronta dorazila nejdřív. „Na východě, kde foukalo později, vítr mnoho nezpůsobil. Výjimkou jsou Moravské Budějovice, které měly teplotní maximum už v devět hodin ráno, naměřili tam 12,6 stupňů Celsia. V 9.30 zaznamenali náraz větru o rychlosti 25,6 metru za sekundu, to je víc jak 92 kilometrů v hodině,“ ocitoval údaje z přístrojů meteorolog Münster.

Až do úterý bude přetrvávat silný nárazový vítr i na Vysočině, kdy se jeho průměrná rychlost bude pohybovat okolo 40 až 50 kilometrů v hodině, v nárazech bude silnější.

Výzva čtenářům: Zažili jste orkán Sabine? Poničil něco ve vašem okolí? Máte fotografie či video? Podělte se s námi o ně. Pošlete je na webeditori.vys@denik.cz .

Online reportáž