Podle předběžných odhadů státního podniku Lesy České republiky bylo v kraji poškozeno na 240 tisíc kubíků dřeva. Nejvíce, asi 100 tisíc metrů krychlových, pak v okolí Nového Města na Moravě na Žďársku. „Vysočina patří k nejpostiženějším oblastem v zemi,“ uvedla Eva Jouklová, tisková mluvčí Lesů České republiky (ČR).

Ve většině lokalit, které byly silným větrem nejvíce zasaženy, je už stanoven zákaz vstupu do lesních porostů. Jedná se například o lokality v okolí Náměšti nad Oslavou, Kralic a Březníku na Třebíčsku, kde je hodně zavěšených stromů.

Opatření platí také v lese u přehrady Staviště na okraji Žďáru nad Sázavou. „U Nového Města na Moravě jsou postiženy lesy v okolí asi čtyřiceti obcí. Do lesů jsme ale umístili výstražné tabule a občany jsme upozornili na nebezpečí prostřednictvím obecních novin, vývěsek a rozhlasu. Vstupovat do státních lesů, které jsou vážně poškozené silným větrem, je rizikem spojeným s ohrožením života či vážným poškozením zdraví. V lesích se pohybuje těžká technika, takže vstup do těchto porostů opravdu nedoporučujeme,“ upozornila Eva Jouklová.

S velkými škodami se potýkají i lesníci na pozemcích, jež obhospodařuje Lesní družstvo obcí (LDO) Přibyslav. Orkán postihl nejvíce kupříkladu okolí obcí Újezd, Jámy, Lhotka, Vatín, Křižanov, Račín nebo Světnov. „Poškozeno bylo kolem padesáti tisíc kubíků dřeva, tedy zhruba naše roční těžba. Odhadujeme, že následky budeme zpracovávat do poloviny příštího roku,“ vyjádřil se Jiří Svoboda, ředitel LDO Přibyslav. Zároveň dodal, že veškeré přístupové cesty do postižených oblastí jsou nebo případně ještě budou řádně označeny, aby byli případní příchozí varováni před nebezpečím. Realita je ale podle lesníků taková, že lidé zákazy příliš nerespektují.

Takto vypadá jihlavský Ústřední hřbitov po nedělní vichřici.
Vichřice utrhla střechu a poničila hřbitov. Lidé byli bez proudu

„Na vlastní oči jsem viděl, jak tady účastníci orientačního běhu o víkendu přelézali přes popadané stromy. Nějaké zákazy vjezdu a vstupu už dnes bohužel spoustu lidí nezajímají,“ popsal Miloš Kučera, lesní hospodář lesů Sněžného na Novoměstsku. Tam byla vichřicí poškozena zhruba třetina roční těžby, tedy kolem tří set kubíků dřeva. V lesích podle Miloše Kučery stále probíhají některé těžební práce a pohybuje se tam těžká technika.

Na Žďársku orkán Herwart řádil nejvíce v okolí obcí Vepřová, Velká Losenice, Bohdalec, Ostrov nad Oslavou, u Nového Veselí, na Bohdalovsku nebo v okolí rybníku Velké Dářko. Přibližně do konce letošního roku by pak měly být zpracovány stromy, které popadaly přímo v městských lesích Žďáru nad Sázavou.

Také v porostech Lesů ČR bude pracovní ruch ještě nějaký čas pokračovat. „Odhadujeme, že práce v některých oblastech potrvají až do června 2018. Nyní se odstraňují stromy z lesních cest a opravujeme oplocenky. Začalo se také s těžbou,“ informovala Eva Jouklová.