Pan Liška se ve svém volném čase zabývá vyráběním miniatur. „Tentokrát vyrobil unikátní ozdobu z lískového oříšku, v jejíž jedné polovině je vyřezaná malá zvonička s mosazným pohyblivým zvonečkem. Ve té druhé je pak maketa knihy, jejíž titulní stranu tvoří vyobrazení kostela nacházejícího se v Ovčárech,“ popsal prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Nechybí ani detaily. „Pro dokreslení výjevu jsou uvnitř ještě sušené a lakované části přírodnin,“ doplnil Marek a dodal, že při výrobě netradiční ozdoby autor, jenž se původně vyučil puškařem, použil mimo jiné i mosazný drát, temperové barvy, vteřinové a epoxidové lepidlo a nitrolak.

Ilustrační foto.
Nemocnice na Vysočině v problémech. V Pelhřimově chybí primář, v Brodě dva

Oříšek je jen o něco málo větší než dvoukoruna. Na výšku má osmadvacet milimetrů a v nejširším místě měří jednadvacet a půl milimetru. „Jeho pozoruhodnost však spočívá v tom, že obě skořápky jsou osazeny vlastnoručně vyrobenými panty a z druhé strany miniaturní petlicí,“ upozornil Marek.

V podobném duchu se pak senior vyrábí i ozdoby z vlašských ořechů. Právě jedna z nich také nově rozšířila expozici Muzea rekordů a kuriozit, které návštěvníci najdou v jihlavské bráně.