Jde o předposlední opravovaný úsek D1, kde ředitelství před zimou ukončuje práce. Poslední úsek, kde ještě dělníci pracují, je rovněž na Vysočině, a to mezi exity 112 Jihlava a 119 Velký Beranov.

Stavební práce na dálnici mezi Velkou Bíteši a Devíti kříži začaly letos v dubnu. Stavaři teď dokončili modernizaci pravého jízdního pásu. "Práce budou obnoveny opět na jaře s ohledem na vhodné klimatické podmínky," uvedl mluvčí. Celý tento opravovaný úsek by měl být zprovozněn v září 2017. Za opravy 5,4 kilometru dálnice ŘSD zaplatí 685 milionů korun bez DPH. Stavbu provádí sdružení firem Alpine Bau Cz, OHL ŽS a Eurovia CS.

Dálnice D1 by měla být kompletně opravena do roku 2020. K současným čtyřem opravovaným úsekům u Psářů, Jihlavy, Měřína a Velké Bíteše příští rok přibudou úseky Ostředek - Šternov, Hořice - Koberovice, Humpolec - Větrný Jeníkov a Velké Meziříčí - Lhotka.

Celá oprava dálnice mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru je rozdělena do úseků, které se opravují postupně. Celkové náklady na opravy ŘSD odhaduje na 20 až 21 miliard korun.