„Zájem o veřejné bruslení v Třebíči je velký,“ potvrdil manažer Horácké Slavie Třebíč Daniel Šlapák. Na stadionu tak mohou denně ve všední dni dopoledne bruslit školy a školky a poté i rodiči s dětmi. O víkendu pak bývá minimálně hodina a půl vyhrazena pro veřejnost. „Vyjít vstříc velké poptávce po bruslení s kombinací tréninkových jednotek všech 12 mužstev Horácké Slavie Třebíč je někdy poměrně složité,“ dodal Šlapák. Vítá, že město příští rok nabídne veřejnosti ledovou plochu na náměstí.

Bruslení na náměstí

Tuto možnost už letos mají Jihlavané. V krajském městě se návštěvnost už počítá na desítky tisíc, unikátní kruhové kluziště na náměstí mohou lidé zdarma navštívit až do druhého února. Návštěvnost monitorují i na kluzišti v Pelhřimově, tam ale vše vyhodnotí až po ukončení provozu na konci ledna. „Zároveň dojde k porovnání návštěvnosti s předchozími roky a poté radnice vyhodnotí, zda nabídne plochu i příští rok,“ poodhalila mluvčí Andrea Unterfrancová. Zatímco v Jihlavě vyšlo kluziště na dva a půl milionu, v Pelhřimově byl pronájem za 240 tisíc plus náklady technických služeb ve výši zhruba 40 tisíc korun.

Ilustrační foto.
Chystaná hala v Jihlavě bude za miliardu, míní radní Beke

Ve Žďáru nad Sázavou také evidují vyšší zájem než v minulých letech. Veřejnost může bruslit jednou až dvakrát týdně a vždy dorazí průměrně tři sta bruslařů. Velký zájem sledují i v Humpolci, tam přišlo v sobotu 12. ledna rekordních 325 platících návštěvníků. Podobná čísla po Vánocích zaznamenali i ve Velkém Meziříčí, nyní chodí zhruba poloviční počet bruslařů.

Po svátcích obvykle opadá zájem o bruslení také v Havlíčkově Brodě, letos tomu však tak není. „Zájem je stále obrovský, změna oproti předchozím rokům je markantní,“ potvrdil Petr Honsa z brodských technických služeb, které se o stadion starají. Jen od prvního prosince do 20. ledna přišlo 5 613 návštěvníků.

Bruslení v Rouchovanech

Perličkou pak jsou Rouchovany. Malá obec na Třebíčsku, kde žije zhruba 1200 obyvatel, si před pár měsíci pořídila venkovní kluziště. Díky speciální technologii na něm lze bruslit, i když je okolní teplota až patnáct stupňů.

Že je venku nad nulou prý nijak výrazně náklady na provoz stadionu nezvyšuje. „Když je venkovní teplota vyšší než 10 stupňů, je s naši technologií problém udržet kvalitní ledovou plochu,“ uvedl vedoucí Karel Vidlák. „Chlazení je nutné zapínat hlavně podle počtu úprav ledové plochy. Ve všední dny chladíme méně, přes víkend více,“ dodal Jiří Hynek z Humpolce.

Děti objevují okolní svět zábavou formou.
OBRAZEM: Předškoláci v Jihlavě objevují, jak funguje svět