„Belgická televize natáčela v sobotu během kvalifikace, protože dva ze závodníků byli belgičtí účastníci reality show. Ti měli měsíc na to, aby se s tímto sportem seznámili a zároveň se připravili na závod. V Jihlavě jejich reality show vyvrcholila,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková, která závod moderovala. Dva Belgičané soutěžili pouze mezi sebou. Na českém Eurojacku museli zvládnout disciplínu Single Buck, Létající kotouče, házení sekerou a lezení po kmeni do výšky deset metrů.

Pět závodníků se sobotní kvalifikace vůbec nemuselo zúčastnit, protože uspěli v úvodním závodu, který se před několika měsíci konal ve Švýcarsku. Mezi finalisty se opět probojoval nejlepší český dřevorubec David Síla. „Umístil jsem se na pátém místě. Nepovedla se mi disciplína Springboard, což je přesekávání kmene z prkna ve výšce. Jinak bych byl na stupních vítězů,“ řekl dřevorubec David Síla.

Povrch je vhodný i pro inline bruslaře.
OBRAZEM: Pod Jánským kopečkem se už prohání cyklisté

Tento úspěšný silák se věnuje dřevorubeckým závodům už jedenáct let. „Celý život jsem sportoval. Kolem roku 2005 jsem ale začal mít zdravotní problémy a hledal jsem statičtější sport. V televizi jsem viděl závody Timbersports. Udělal jsem si licenci a rok na to jsem se stal mistrem České republiky. Další rok se štafetou jsme s klukama vybojovali první místo na mistrovství Evropy,“ řekl skromně Síla. Sobotní kvalifikaci si Síla nenechal ujít, závodníky sledoval zpoza jeviště. „Chci projít závodem se ctí a mladší soutěžící potrápit,“ dodal.

Počtvrté se Eurojacku zúčastnil Radek Šerý z Jihlavy - Pávova. Tento mladý muž dobře zvládl dvě disciplíny; řezání ruční pilou a létají kotouče. „Nepovedla se mi ale třetí disciplína, kdy se odsekává špalek, na kterém se stojí,“ poznamenal Radek Šerý. Soutěžící musí mít při této disciplíně na nohou chrániče, aby si neublížili. „Nohu si nepřesekneme, jen rozdrtíme,“ pousmál se Šerý. V sobotu ho ale také čekala disciplína, kdy závodník musí co nejrychleji zdolat deset metrů vysoký kmen stromu. „Nahoře musí cinknout na zvoneček. Čas se počítá, až je závodník zpátky na zemi,“ vysvětlila Ruschková. Této soutěže se také účastní ženy, jim se ale stopuje jenom vylezení nahoru.

Mladý motorkář se při předjíždění srazil s protijedoucím vozidlem

Mezi čtyřmi desítkami účastníků bojovalo celkem osm žen. Měly určitý handicap, protože se porovnávaly s muži. Proto jim často potleskem pomáhali diváci. Hlavně když měly ženy přesekat třicet centimetrů tlustý špalek, na kterém zároveň stály. Trvalo jim to i několik minut. David Síla dokáže špalek přesekat za neuvěřitelných 22 sekund. „Tyto špalky si závodníci losují těsně před zahájením závodu, aby to bylo férové. Sekerky si závodníci nosí svoje, váží kolem tři a půl kila,“ dodala Ruschková.

O nedělní finále se v sobotu mezi sebou utkali siláci ze Švýcarska, Rakouska, Belgie, Nového Zélandu, Německa, Švédska a také z České republiky. Celkem jedenáct Čechů bojovalo v sobotní kvalifikace.