„Připraveno pro ně bylo dvanáct chodů, které ale byly o dost ostřejší než loni, kdy se do soutěže zapojilo hodně amatérů. Tentokrát tu však máme i dost profíků,“ přiblížil Petr Štyndl z organizátorského občanského sdružení Přátelé Víru. Na akci nechyběli třeba Radim Řehůřek a Karel Svoboda, pro něž není pojídání pikantních jídel nic nového. Prvně jmenovaný je mimo jiné loňským vítězem vírského klání, druhý zase pravidelně vyhrává ve své domovské Břeclavi.

Zaútočí na titul? Michal Krčmář bude patřit ke spolufavoritům mistrovství republiky.
Výborný start šampionátu. Junioři s přehledem vyválčili zlato, dospělí stříbro

„Tito dva soutěžící se už setkali na jednom pódiu a dopadlo to tehdy nerozhodně,“ konstatoval Petr Štyndl. Mezi zúčastněnými nechyběl ani místní Kamil Hamerský, vyhlášený jedlík, který je rekordmanem v pojídání ovocných knedlíků, utopenců, klobás a mnohých dalších jídel.

A jaké pochutiny, jenž zajistil se svým týmem moderátor akce a znalec chilli Tomáš Nový, na soutěžící čekaly? V ohnivém kabátě se podávala limonáda, zákusek, bonbóny, pizza, chilli papričky i chilli pasty. Na zapíjení a zajídání bylo dispozici určené množství mléka, toustového chleba a klobásy. Někteří z desítky statečných se řádně opotili již u startovní limonády.

Tu mohli, stejně jako několik dalších soutěžních lahůdek, ochutnat i přihlížející. „Dal jsem si bonbón. Pálil dost, ale krize přišla za asi deset minut, kdy se mi to v žaludku řádně rozjelo. Musel jsem si na chvíli sednout, měl jsem pocit, že to v sobě neudržím,“ popsal své pocity Ladislav Barták z Bystřice nad Pernštejnem.

Samotní soutěžící „odpadávali“ ve chvíli, kdy už nedokázali v konzumaci předkládaného menu pokračovat. V ten okamžik mohli využít takzvanou záchrannou brzdu v podobě sklenice mléka. Své slovo v pokračování chilli bojovníků měla i přítomná zdravotnice.

Zdroj: Deník/Jana Nedělková

Jednoho z favoritů akce, Karla Svobodu, nakonec zradila dvojitá porce pikantní pizzy, jež na něj ve speciálním losování padla. Na pódiu pak zbyl jen místní Kamil Hamerský a Radim Řehůřek, který při soutěži většinu servírovaného „ohně“ konzumoval s bohorovným klidem.

Právě jemu se nakonec povedlo Vírského Chilli Draka ovládnout, již podruhé. A jeho pocity bezprostředně po klání? „Dojmy jsou výborné, ve Víru je super atmosféra, také konkurence byla silná. No a huba? Ta samozřejmě pálí,“ popsal se smíchem Radim Řehůřek, jenž pochází z nedalekého Rovečného. Pojídání chilli je jeho koníček, letos ho ještě nějaké soutěže čekají. Nijak zvlášť se na ně ale nepřipravuje. „Prostě si normálně po troškách baštím to své chilli,“ podotkl vítěz.

Z třetího místa nijak netruchlil ani Karel Svoboda z Břeclavi. „Dojmy jsou parádní. Teď se navíc cítím fakt skvěle, protože vždy zhruba dvě hodiny po takové akci na mě působí kapsaicin, díky němuž jsem plný endorfinů,“ přiblížil Svoboda. Zatímco pro profesionály nebyla taková akce nic výjimečného, našli se i tací, pro něž to byla premiéra.

„Běžel jsem náhodou okolo, tak jsem se zúčastnil,“ prozradil bystřický dálkový běžec Pavel Fexa. Ten si prý doma chilli, i hodně ostré, rád dá. „Takové, jaké bylo tady, ale fakt ne. Jsem ale rád, že jsem to zkusil,“ dodal účastník Vírského Chilli Draka.