Cílem novely zákona je systematická podpora sportu z veřejných peněz a efektivní rozdělení prostředků. Objevuje se ale názor, že jde jen o zbytečnou práci pro starosty malých obcí. „O novele zákona vím, ale zatím jsme další byrokratický výmysl na obce ve smyslu vytvoření strategického plánu sportu neřešili, prostě není čas,“ potvrdil starost Staré Říše Zdeněk Svoboda (KSČM).

Třešť - ilustrační foto.
Nejdéle existující český sbor zazpívá v Třešti

Rovněž stanovisko Svazu měst a obcí České republiky je, že sportovní plány u větších měst pomohou rozvoji sportu, ale u menších obcí vznikne spíše jen formální strategie, nebo ani to ne. Někteří starostové přitom ani neví o povinnosti mít strategii sportu.

Odhaduje se, že většina obcí do dvaceti tisíc obyvatel dokument prostě nevypracuje. V tom případě sice nehrozí žádná přímá sankce, přesto si tím může obec do budoucna zadělat na problémy. „Pokud sportovní kluby či obce žádají o dotace na krajské či celostátní úrovni v rozporu s místní strategií či bez ní, neměly by být příjemcem dotace,“ vysvětlil Antonín Zelenka z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT).

NĚKTERÉ OBCE UŽ TO NESTIHNOU

Odborníci poradenské společnost BDO Advisory, kteří pomáhají tyto analýzy dělat, varují, že vypracování dokumentu trvá měsíc až dva. Stihnout to do prvního července, jak nařizuje novela, je tedy v některých případech již prakticky nereálné.

Jedná se totiž o rozsáhlý dokument o desítkách stran, na kterých bude podrobný přehled sportovních zařízení včetně popisu jejich stavu a pak seznam sportovních klubů z obce a jejich plány pro dalších deset let. Je třeba zapojit do tvorby dokumentu i preference občanů v obci. Navíc musí strategie navazovat na příslušné krajské dokumenty.

Absence strategie sportu se zřejmě nebude týkat jen vesnic. „Je nám známo, že obce musí podle zákona vytvářet podmínky pro sport a rozvíjet ho. Plán rozvoje sportu ale v současnosti nemáme zpracovaný,“ přiznala i starostka Brtnice Miroslava Švaříčková (ODS).



V Polné naopak plán připravují. „Je sice hezké, že budeme mít plán rozvoje sportu, ale spíše by bylo třeba zbývat se financováním sportu, a to hlavně mládeže a trenérů prostřednictvím MŠMT a dalších institucí,“ poznamenal starosta Jindřich Skočdopole (Nezávislí pro Polnou).