Své o tom ví Marie, která si půjčila na vánoční dárky v loňském roce. Celé jméno zveřejnit nechce. „Loni v říjnu jsem skončila v práci, a ocitla jsem se tak bez příjmu. Protože jsem ale nechtěla, aby se to doma projevilo, půjčila jsem si na Vánoce padesát tisíc korun od jedné nebankovní společnosti. Splácet jsem nezvládala," shrnula příběh Marie. Letos na jaře už se jí nedařilo splácet, naštěstí jí však pomohla rodina.

Někdo ovšem takové štěstí nemá a nakonec se obrátí například na Občanskou poradnu v Jihlavě. „Problematika zadlužování kvůli Vánocům se v dluhové problematice poradny projevuje.

Dle naší statistiky to již však není tak časté jako dříve," poznamenal ředitel poradny Karel Křivánek.

Přesto ti, kteří půjčce nakonec podlehnou, mají společného jmenovatele, a tím je nedostatek finančních prostředků a snaha udělat radost svým blízkým. „Lidé také snáze v tomto období podlehnou reklamě, která nabízí různé druhy výhod. Například jde o odložení splátek či nulové úroky," poukázal Křivánek.

Kdo si na letošní Vánoce půjčil a bude mít problémy se splácením, podle Křivánka přijde do poradny až na jaře příštího roku. „Vlna přichází počátkem roku, a to v únoru, případně v březnu," dodal.

Podle internetového srovnávače Zboží.cz si u nás půjčuje na dárky až osm z deseti lidí. Případy ale pak často končí až před soudem.

Klienti Občanské poradny Jihlava nejčastěji řeší dluhovou problematiku návrhem na oddlužení, tedy osobním bankrotem. „Při podávání návrhů se úspěšnost pohybuje kolem pětadevadesáti procent. K soudu za spolupráci Občanské poradny Jihlava směřovalo od klientů v tomto roce dvacet návrhů," upřesnil Křivánek.

Občanská poradna dělá celoročně osvětovou kampaň, a to prostřednictvím přednášek a besed. „V předvánočním čase také probíhá kampaň, která je součástí projektu podpořeného z Fondu Kraje Vysočina. Snažíme se tedy i v tomto čase lidi upozornit na problém půjček," uzavřel Křivánek. Lidé by si měli podle něj předtím, než se rozhodnou zadlužit, spočítat, zda na splátky budou mít.

Podle manažera webu Zboží.cz Milana Šmída letos Češi podle předběžných odhadů zlomí historický rekord ve finančním objemu nákupu na internetu. „Loni se prodalo na internetu zboží celkem za 81 miliard, letos by to mělo být dokonce 97 miliard," vypočítal předběžně Šmíd. „Průměrná čtyřčlenná rodina vydá za letošní dárky v průměru jedenáct tisíc korun," dodal.

Společnost v tomto ohledu vychází z údajů načerpaných v období od 1. října do poloviny listopadu letošního roku. Na portálu také spočítali, že letošní štědrovečerní večeře vyjde průměrnou čtyřčlennou domácnost napříč kraji v Česku na více než 2 200 korun.

„V případě, že Češi budou sledovat akční nabídky jednotlivých obchodních řetězců, dá se takto ušetřit přibližně kolem třiceti procent z ceny," dodal Šmíd. Nákupy potravin přes vánoční svátky a období až do začátku nového roku vyjdou běžnou domácnost na více než 8 300 korun.