Místo původně plánovaných deseti tisíc kusů prasat tak může Kolář nyní uvažovat pouze o dvou tisících zvířatech. „Málokdo z obyvatel věřil, že vyhrajeme. Soud ale bral názory lidí v potaz a zabýval se kauzou podrobně. Místní jsou nadšení a šťastní,“ reagovala na verdikt starostka Štítar Pavla Rozsypalová.

Rozhodnutí soudu je pravomocné a nelze se proti němu odvolat. Žalobce Josef Kolář, jenž je ředitelem Zemědělského družstva Petřín, patřící do skupiny Rhea Holding, se ale může domáhat zrušení rozhodnutí takzvanou kasační stížností u Nejvyššího správního soudu.

Farma v Častohosticích bude natolik chráněná, že dovnitř nebude moci smět ani její majitel.
U Moravských Budějovic budou stovky prasnic. Šéf si je ani nepohladí. Víme proč

Zda k tomu přistoupí, není podle jeho zástupkyně Zdeňky Tesařové zatím jasné. „Čekáme na písemné potvrzení rozsudku, mělo by přijít do půlky července. Pak máme dva týdny na podání kasační stížnosti. O tom, zda ji podáme, konečné rozhodnutí ještě nepadlo,“ řekla Deníku Rovnost Tesařová, jež působí v zemědělském družstvu Petřín jako projektová manažerka.

Spor, který se vleče půldruhého roku stál městys nemalé peníze, za právní služby zaplatil už kolem dvou set tisíc korun. Brzdil také investiční plány místních, například na opravu průtahu obcí, kulturního domu či sportoviště.

Místní se obávali zápachu

Zástupci družstva Petřín zase hovoří o zmařených investicích za nákup budov a pozemků v řádu několika milionů korun. „Ve výsledku nejde ani tak o počty kusů chovaných zvířat. Hlavní je, že regulace v podobě změny územního plánu stanovuje podmínku chovu na hluboké podestýlce. To je na hony vzdálené nejmodernějším technologiím chovů, na nichž si zakládáme. Vynaložené investice do majetku pro živočišnou výrobu považujeme za zmařené,“ zdůraznila Tesařová.

Investor měl k dispozici hotovou studii o vlivu na životní prostředí (EIA) a kladné stanovisko Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Byť obsahovalo velké množství podmínek. Jednou z nich bylo právě i respektování případné změny územního plánu městyse. Tu však Kolář soudně napadl.

Ilustrační foto.
Chystaná velkovýkrmna pobouřila obyvatele Jemnice. Není to ideální, upozorňují

Vlna nevole s výstavbou se ve Štítarech rozhořela začátkem loňského roku na veřejném jednání zastupitelů, kde Josef Kolář svou vizi poprvé představil. Problém podle místních byla především blízkost areálu bývalého zemědělského družstva, v němž chov plánoval, pouhých asi šest set metrů od obytných domů. Místní se obávali zápachu, zvýšené dopravy a prachu. Podepisovali petici a vyplňovali dotazník městyse.

Obavy měli i provozovatelé blízké rekreační oblasti u Vranovské přehrady. „Lidé sem jezdí za odpočinkem, sportovat, poznávat celý region. V běžné sezoně se jich tu vystřídá až sto tisíc. Do významné turistické lokality tak rozsáhlý chov nepatří,“ obával se i ředitel kempu Vranovská pláž Pavel Svoboda.

Výkrmna prasat:

* Měla vyrůst ve Štítarech na Znojemsku, blízko rekreační oblasti Vranovská pláž.
* Ve dvou halách mělo být 10 tisíc vepřů.
* Investorem je Zemědělské družstvo Petřín, patřící do skupiny Rhea Holding.
* Lidé se obávali zápachu, kamionů i úbytku turistů.
* Za riziko považovali i ohrožení zdrojů pitné vody, kvůli prosakování kejdy.
* Kraj vydal ke stavbě souhlasné stanovisko s 20 podmínkami.
* Městys schválil změnu územního plánu, která omezila chov na 2 tisíce kusů vepřů.
* Investor požádal soud o její zrušení.
* Krajský soud v Brně 8. června jeho žalobě nevyhověl.