„Sešlo se více než sedmdesát návrhů a jako vítězný byl nakonec vyhodnocen název Mitrowský. Porota přitom ocenila snahu navrhovatele připomenout rodinu majitelů bývalého velkostatku, který byl přestavěn na centrum Eden," informoval ředitel centra Michal Burian s tím, že autor vítězného návrhu se může těšit na workshop vaření piva.

Na podzim už byla v novém minipivovaru uvařena zkušební várka piva, do března se pro návštěvníky stihne udělat další. „Počítáme s jedenáctkou, případně s třináctistupňovým ležákem a osmnáctistupňovým černým pivem typu porter. V další fázi uvažujeme o speciálních pivech, například ovocném radleru. Záleží na zájmu návštěvníků, což platí i pro to, kolik piva budeme vařit. Zatím jsme na úplném začátku," uvedl Burian s tím, že se ještě musí připravit etikety nového piva.

Pivo Mitrowský z minipivovaru bystřického centra pro turisty bude k mání výhradně tam. „Souvisí to s dotací, kterou jsme na stavbu Centra zelených vědomostí, tedy i minipivovaru, získali z evropských fondů. Pivo proto není po dobu udržitelnosti projektu, což je pět let, určeno ke komerčnímu prodeji někde jinde. Co se v centru uvaří, to se tam také prodá," upřesnil bystřický místostarosta Josef Vojta.

Turistické centrum za 150 milionů korun, které vzniklo přestavbou statku zemědělské školy a přístavbou moderního ekopavilonu a repliky horácké vesnice, začalo ve zkušebním provozu fungovat od začátku ledna, kdy do něj nastoupil základní tým zaměstnanců.

Slavnostní otevření pro veřejnost je v Bystřici nad Pernštejnem naplánováno na sobotu 21. března. Expozice mají vést návštěvníky z minulosti do budoucnosti, což je i mottem projektu. Podle očekávání bystřické radnice by se roční návštěvnost centra měla dostat k 50 tisícům lidí.