Unikátem je Přeckov na Třebíčsku, kde volit přišlo sto procent hlasujících. „U nás je dlouhodobě zvykem volit. Tradičně máme vysokou účast. Není to poprvé, co máme sto procent. Lidem není jedno, co se kolem nich děje,“ prozradil místostarosta Jan Uchytil.

V Přeckově navíc vyhrál Pavel Fischer, který do druhého kola nepostoupil. „Jsme malá obec a žijí zde většinou tradiční křesťanské rodiny. Takže volba je docela zřejmá. Já sám Fischera volil, ale ve druhém kole podpořím generála Petra Pavla,“ dodal Uchytil.

Michal Šupálek
Čtyři ku jedné pro Babiše, vítězi jsou ale hlavně voliči

Ne všichni v Přeckově však dají hlas vítězi prvního kola. „Já jsem volil Andreje Babiše a u toho nadále zůstanu. Každopádně atmosféra u voleb tady nebývá vyhrocená. Naopak u nás převládá příjemná nálada. Ne vždy dosáhneme na sto procent, tak uvidíme, jaké to bude příště,“ prozradil starosta sedmdesátihlavé obce Josef Náhlík.

Nejpoctivěji volili obyvatelé Žďárska, kde svátek demokracie oslavilo 73,27 procent voličů. V okrese se stal celkovým vítězem Andrej Babiš. Ten ovládl i zbylé okresy kromě Jihlavska. Tam získal větší důvěru hlasujících generál Petr Pavel. „Patří poděkovat všem, kteří se k volbám vypravili. Ta účast byla poměrně solidní. Výsledek byl už predikovatelný. Dalo se trochu odhadnout, že postoupí zrovna tito dva kandidáti,“ okomentoval starosta Žďáru nad Sázavou Martin Mrkos.

Volební účast na Vysočině v 1. kole prezidentských voleb

Vysočina: 72,54 %

Havlíčkův Brod: 73,18 %

Jihlava: 71,48 %

Pelhřimov: 73,05 %

Třebíč: 71,94 %

Žďár nad Sázavou: 73,27 %

Voličů na Vysočině: 291 367