VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nástrahy léta: Průjmům nahrává i podcenění nebezpečí při grilování

Vysočina – Zhruba desítku případů střevních potíží z jedné čtvrtiny způsobených konzumací špatně upraveného masa při grilování evidují krajští hygienici. Podle zdravotníků v krajských nemocnicích těchto případů, hlavně v létě přibývá.

8.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv/VLP

„V letních měsících nemocnice Nové Město na Moravě zaznamenává nárůst úrazů, které jsou způsobeny pády. Narůstá počet případů alergických reakcí na bodnutí hmyzem, občas pacienti přicházejí s přáním, aby jim lékař odborně vyjmul klíště. Na urgentním příjmu naši lékaři zaznamenali nárůst potíží souvisejících s grilováním,“ sdělila mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová.

„Samozřejmě s letními měsíci se nám množí klasická letní onemocnění jako salmonelóza, kampylobakterióza a virové střevní infekce jako rotaviry, noroviry, adenoviry,“ potvrdila mluvčí nemocnic Havlíčkův Brod a Pelhřimov Petra Černo s tím, že statistiky a přesná čísla má k dispozici hlavně Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina. „Dle slov lékařky Blanky Ptáčkové z infekčního oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě aktuálně máme hospitalizovaného pacienta se salmonelózou i kampylobakteriózou, což je akutní průjmové onemocnění doprovázené kolikovými bolestmi břicha a horečkou,“ informovala mluvčí Černo.

Zrádné bakterie

Těmito bakteriemi může být podle lékařky havlíčkobrodské nemocnice člověk infikován buď přímo, třeba kontaktem se zvířetem, nebo nepřímo -kontaminovanou vodou či potravinou. „Podle hygieniků je nejčastějším zdrojem infekce konzumace nedostatečně tepelně upraveného drůbežího masa nebo potravin určených k přímé spotřebě, které byly v kontaktu se syrovým masem. Častým důvodem je špatná hygiena při práci se syrovými produkty,“ upřesnila mluvčí Černo.

„Odpověď na dotaz, zda v letních měsících přibývá střevních potíží způsobených špatně upraveným masem při grilování, není tak jednoduchá a nedá se odpovědět jednoznačně, protože i když při epidemiologickém šetření nemocné osoby udávají konzumaci grilovaného masa v inkubační době daného onemocnění, tak případné vehikulum (maso) není laboratorně vyšetřeno, a proto nemůžeme stoprocentně říci, že osoby onemocněly v souvislosti s jeho konzumací,“ konstatovala Lenka Pilařová z oddělení protiepidemického v Havlíčkově Brodě Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Například k datu 30. července letošního roku byly hygienikům hlášeny 4 případy onemocnění kampylobakteriózou  z toho ve 2 případech uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa), 1 onemocnění salmonelózou (uvedena příprava a konzumace kuřecího grilovaného masa). K datu 2. srpna bylo hlášeno hygienikům 9 případů onemocnění kampylobakteriózou.

Uškodí i obyčejné prkénko

„Z toho ve 3 případech byla uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa, 4 onemocnění salmonelózou, z toho ve 2 případech byla uvedena konzumace grilovaného kuřecího masa,“ upřesnila hygienička Lenka Pilařová s tím, že je třeba si uvědomit, že člověk se může infikovat nejen konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa, ale také při nevhodných pracovních postupech při přípravě pokrmů. „Například při použití stejného prkýnka a nože na syrové, a potom na vařené maso, či jiné pokrmy, proto se salmonela a další uvedená onemocnění vyskytují během celého roku,“ podotkla hygienička.

Že těžkými střevními problémy může člověk onemocnět nejen z masa a nejen v létě, potvrdila například i Jana Marková z Havlíčkova Brodu. „Grilování u nás doma nepěstujeme, je to móda, která časem přejde, ale jednou jsem měla strašné střevní potíže z kuřecího plátku s broskví, který jsem si dala na podzim v jedné restauraci v jižních Čechách. Nedávno mi bylo celou noc tak zle, že jsem sotva došla do práce. Bylo to ze špatně upravené domácí bylinkové šťávy, kterou jsem dostala darem a byla zřejmě špatně skladovaná,“ povzdechla si Jana Marková.

„Ať už volíte drůbeží, vepřové nebo hovězí, měli byste nakupovat přímo v řeznictví. Vakuované maso v supermarketech může být napuštěné vodou, původ bývá neznámý. Zkušený řezník vám oproti tomu poradí a poskytne potřebné informace. Hovězí maso na steaky by mělo být vyzrálé a prorostlé tukem. Ten zajistí, že nebude suché, ale krásně šťavnaté,“ radí kuchař Jan Pavelka z Havlíčkova Brodu. Vyzrálost hovězího si prý můžeme sami vyzkoušet. „Po zatlačení prstu do masa vám ve správně vyzrálém kousku zůstane otisk, v nezralém naopak ne. Ideálně používejte zachlazené maso. V případě, že maso vytahujete z mrazáku, nechte ho dostatečně rozmrazit, nikdy ne ale v mikrovlnné troubě,“ radí kuchař. Rovněž bychom si měli dát pozor na nakládání do kořeněného oleje.

„Olej totiž kolem masa vytvoří jakousi bariéru, přes kterou koření nepronikne dovnitř, a zůstane tak prakticky nevyužité na povrchu,“ vysvětluje. Navíc jestli ho z takové lázně hodíte rovnou na gril, bude olej stékat do žhavých uhlíků, které začnou hořet a produkovat jedovaté karcinogeny,“ vysvětluje kuchař s tím, že především kuřecí maso by mělo být na grilu správně propečené, jinak nám hrozí vážné střevní potíže.

Škodlivý tuk

Před škodlivými následky grilování varuje rovněž Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin ze Státního zdravotního ústavu Brno. „Na grilování je pozitivní dobrá nálada a posezení s přáteli. Ovšem na druhé straně riskujeme, že dostaneme do těla množství nežádoucích látek, a to někdy látek pěkně jedovatých, které mají karcinogenní účinky. Například je to tuk, který odkapává z grilovaného masa na uhlí. Tak vznikají spaliny, které maso následně kontaminují,“ varuje zdravotník. Podle jeho slov je třeba dát i pozor na to, jaké dřevo se používá při grilování. Čím víc mízy dřevo má, tím hůř.

Podle Jiřího Rupricha je třeba ke grilování vybrat vhodný gril, tedy gril na dřevěné uhlí nebo gril lávový. Dřevěné uhlí by mělo být kvalitní, maso ke grilování mladé, netučné, zelenina pouze čerstvá. Stejně tak marináda. „Negrilujte potraviny do zásoby, takové jídlo je třeba hned spotřebovat, a samozřejmě je potřeba, aby byly potraviny řádně tepelně upravené, vysoká teplota na povrchu zlikviduje mikroorganismy, ovšem teplota uvnitř masa by měla být asi 72 stupňů Celsia po dobu aspoň 10 minut. Kdo si není jistý, má použít teploměr. U polosyrového masa riziko stoupá,“ zdůrazňuje zdravotník.

Autor: Štěpánka Saadouni

8.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Obkladač 17 000 Kč Obkladači OBKLADAČ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Místo výkonu práce: Stavby realizované v rámci ČR., První kontakt: , - osobně: Karlovo náměstí 48, Třebíč, - e-mailem: kliner@tomireko.cz. Pracoviště: Tomireko, s.r.o., Karlovo nám., č.p. 48, 674 01 Třebíč 1. Informace: Tomáš Kliner, +420 725 120 058. Výroba - Inženýři přípravy a realizace investic, 35 000 Kč Inženýři přípravy a realizace investic, inženýringu v ostatních oborech Specialista realizace projektu strojní. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 35000 kč, mzda max. 45000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadujeme:, - Minimálně 2 roky praxe v řízení investičních zakázek ve výrobních nebo stavebních firmách – výroba strojů a zařízení, údržba a servis, montáže a opravy, výstavba průmyslových zařízení aj., - Velmi dobrá orientace v technické dokumentaci, specifikaci technických požadavků a technických postupů aj. podmínkou , - VŠ technického zaměření, , Pracovní náplň:, - Zodpovídá za přípravu projektu a technické dokumentace zakázek pro výrobu, údržbu, modifikace a rekonstrukce zařízení elektrárenských bloků, - Specifikuje množství a druhy materiálů podle požadavků a předepsaných norem, - Spolupracuje s konstruktéry a projektanty, dodavateli i zákazníkem při realizaci investičních zakázek , , Nabízíme:, - Zázemí silné společnosti působící v oblasti servisu jaderných a vodních elektráren, - Zaškolení i následné vzdělávání, - Odpovídající mzdové ohodnocení, motivační složka platu, sociální výhody aj., , Kontakt: prace@cezenergoservis.cz , 381 103 013, , Uchazeč o zaměstnání poskytnutím osobních údajů společnosti ČEZ ENERGOSERVIS spol. s r.o. uděluje dle Nařízení o ochraně osobních údajů a v souladu s právními předpisy v platném znění souhlas s jejich zpracováním za účelem získání zaměstnání a účasti ve výběrových řízeních a uchování po dobu 6 měsíců, poté budete případně osloveni s žádosti o poskytnutí souhlasu.. Pracoviště: Čez energoservis spol. s r.o. - pracoviště jaderná elektrárna dukovany, 675 50 Dukovany-elektrárna. Informace: Ludmila Kosmáková, +420 725 658 787. Potravinářství - Potravinářství Řezník, uzenář 85 Kč Řezníci a uzenáři Výrobce uzenin (převážně ruční). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 85 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Do masné výroby v Náměšti nad Oslavou hledáme zručného zaměstnance na obsluhu narážecího stroje (náplní práce: plnění masného díla do obalů, úklid pracoviště apod). Pracuje se v jednosměnném provozu od 5.30. Po-Pá., Nutný Zdravotní průkaz. Více informaci na tel. 774 540 118 nebo na emailu: pavlickova85@volny.cz. Pracoviště: Řeznictví a uzenářství jan pavlíček s.r.o. - výrobna, Masarykovo nám., č.p. 966, 675 71 Náměšť nad Oslavou. Informace: Jaroslava Pavlíčková, +420 774 540 118. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 17 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků SKLADNÍK. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: evidence skladu, obsluha manipulačního vozíku, příprava výrobků na vyexpedování., Práce fyzicky náročnější (vhodná spíše pro muže)., Požadujeme: manuální zručnost, flexibilitu, spolehlivost, zodpovědnost, znalost práce na PC, oprávnění na VZV výhodou., Možnost prodloužení pracovní smlouvy. , Pracovní doba od 6.00 - 14.30 hod., První kontakt e-mailem: iva.zichova@inapa.cz. Pracoviště: Inapa s.r.o., Průmyslová, č.p. 223, 674 01 Třebíč 1. Informace: Iva Zichová, +420 530 513 230.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V rámci projektu 100 let s trikolórou se děti ve škole a ve školce v Polničce vytvořili oblečení do barev trikolory obraz státní vlajky a vysadili lípu.
24

OBRAZEM: Děti přišly do školy v barvách státní vlajky

Ilustrační fotografie.

Opilý recidivista chtěl v Třebíči vykrást knihovnu

Bývalý přednosta okresního úřadu Karel Müller bude starostou Jaroměřic

Jaroměřice nad Rokytnou - Ve čtyřtisícových Jaroměřicích nad Rokytnou už je domluvená nová koalice. Nebude v ní nikdo ze současného vedení. Novým starostou se stane občanský demokrat Karel Müller. Na spolupráci, která čítá 12 z 21 křesel v zastupitelstvu, se domluvili lidé z ODS ( 2 mandáty), KDU-ČSL (3 mandáty), Jaroměřicko - náš domov (uskupení pod hlavičkou Pirátů, 3 mandáty) a nezávislí z Pro jistoty Jaroměřicka (4 mandáty).

Finance bude v Třebíči kontrolovat Pavel Pacal, investice Miloš Hrůza

Třebíč – Budoucí radní si v Třebíči už mezi sebe rozdělili kompetence. Nový starosta města Pavel Pacal (Pro Třebíč) bude řídit odbor kanceláře vedení města a tiskové oddělení, dále bude mít pod kontrolou městské finance, rozvoj města včetně územního plánování, incoming a školství.

Kůrovcová kalamita na Vysočině nabrala rozměry apokalypsy

Vysočina – Kůrovcová kalamita na Vysočině nabrala rozměry apokalypsy. Vlastníkům nestátních lesů hrozí kolaps. Dříví napadeného lýkožroutem je tolik, že ho lesníci nestačí prodat. Proto se vlastníci lesů rozhodli sepsat petici a žádají vládu ČR a Parlament o pomoc. Petici podepsaly už tisíce lidí.

Ve škole se vyučovalo, jako za první republiky

Třebíč - Učitelé třebíčské ZŠ T. G. Masaryka zkomponovali se svými žáky Akademii ke 100. výročí založení České republiky.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT