VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nástrahy léta: Průjmům nahrává i podcenění nebezpečí při grilování

Vysočina – Zhruba desítku případů střevních potíží z jedné čtvrtiny způsobených konzumací špatně upraveného masa při grilování evidují krajští hygienici. Podle zdravotníků v krajských nemocnicích těchto případů, hlavně v létě přibývá.

8.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv/VLP

„V letních měsících nemocnice Nové Město na Moravě zaznamenává nárůst úrazů, které jsou způsobeny pády. Narůstá počet případů alergických reakcí na bodnutí hmyzem, občas pacienti přicházejí s přáním, aby jim lékař odborně vyjmul klíště. Na urgentním příjmu naši lékaři zaznamenali nárůst potíží souvisejících s grilováním,“ sdělila mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová.

„Samozřejmě s letními měsíci se nám množí klasická letní onemocnění jako salmonelóza, kampylobakterióza a virové střevní infekce jako rotaviry, noroviry, adenoviry,“ potvrdila mluvčí nemocnic Havlíčkův Brod a Pelhřimov Petra Černo s tím, že statistiky a přesná čísla má k dispozici hlavně Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina. „Dle slov lékařky Blanky Ptáčkové z infekčního oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě aktuálně máme hospitalizovaného pacienta se salmonelózou i kampylobakteriózou, což je akutní průjmové onemocnění doprovázené kolikovými bolestmi břicha a horečkou,“ informovala mluvčí Černo.

Zrádné bakterie

Těmito bakteriemi může být podle lékařky havlíčkobrodské nemocnice člověk infikován buď přímo, třeba kontaktem se zvířetem, nebo nepřímo -kontaminovanou vodou či potravinou. „Podle hygieniků je nejčastějším zdrojem infekce konzumace nedostatečně tepelně upraveného drůbežího masa nebo potravin určených k přímé spotřebě, které byly v kontaktu se syrovým masem. Častým důvodem je špatná hygiena při práci se syrovými produkty,“ upřesnila mluvčí Černo.

„Odpověď na dotaz, zda v letních měsících přibývá střevních potíží způsobených špatně upraveným masem při grilování, není tak jednoduchá a nedá se odpovědět jednoznačně, protože i když při epidemiologickém šetření nemocné osoby udávají konzumaci grilovaného masa v inkubační době daného onemocnění, tak případné vehikulum (maso) není laboratorně vyšetřeno, a proto nemůžeme stoprocentně říci, že osoby onemocněly v souvislosti s jeho konzumací,“ konstatovala Lenka Pilařová z oddělení protiepidemického v Havlíčkově Brodě Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Například k datu 30. července letošního roku byly hygienikům hlášeny 4 případy onemocnění kampylobakteriózou  z toho ve 2 případech uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa), 1 onemocnění salmonelózou (uvedena příprava a konzumace kuřecího grilovaného masa). K datu 2. srpna bylo hlášeno hygienikům 9 případů onemocnění kampylobakteriózou.

Uškodí i obyčejné prkénko

„Z toho ve 3 případech byla uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa, 4 onemocnění salmonelózou, z toho ve 2 případech byla uvedena konzumace grilovaného kuřecího masa,“ upřesnila hygienička Lenka Pilařová s tím, že je třeba si uvědomit, že člověk se může infikovat nejen konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa, ale také při nevhodných pracovních postupech při přípravě pokrmů. „Například při použití stejného prkýnka a nože na syrové, a potom na vařené maso, či jiné pokrmy, proto se salmonela a další uvedená onemocnění vyskytují během celého roku,“ podotkla hygienička.

Že těžkými střevními problémy může člověk onemocnět nejen z masa a nejen v létě, potvrdila například i Jana Marková z Havlíčkova Brodu. „Grilování u nás doma nepěstujeme, je to móda, která časem přejde, ale jednou jsem měla strašné střevní potíže z kuřecího plátku s broskví, který jsem si dala na podzim v jedné restauraci v jižních Čechách. Nedávno mi bylo celou noc tak zle, že jsem sotva došla do práce. Bylo to ze špatně upravené domácí bylinkové šťávy, kterou jsem dostala darem a byla zřejmě špatně skladovaná,“ povzdechla si Jana Marková.

„Ať už volíte drůbeží, vepřové nebo hovězí, měli byste nakupovat přímo v řeznictví. Vakuované maso v supermarketech může být napuštěné vodou, původ bývá neznámý. Zkušený řezník vám oproti tomu poradí a poskytne potřebné informace. Hovězí maso na steaky by mělo být vyzrálé a prorostlé tukem. Ten zajistí, že nebude suché, ale krásně šťavnaté,“ radí kuchař Jan Pavelka z Havlíčkova Brodu. Vyzrálost hovězího si prý můžeme sami vyzkoušet. „Po zatlačení prstu do masa vám ve správně vyzrálém kousku zůstane otisk, v nezralém naopak ne. Ideálně používejte zachlazené maso. V případě, že maso vytahujete z mrazáku, nechte ho dostatečně rozmrazit, nikdy ne ale v mikrovlnné troubě,“ radí kuchař. Rovněž bychom si měli dát pozor na nakládání do kořeněného oleje.

„Olej totiž kolem masa vytvoří jakousi bariéru, přes kterou koření nepronikne dovnitř, a zůstane tak prakticky nevyužité na povrchu,“ vysvětluje. Navíc jestli ho z takové lázně hodíte rovnou na gril, bude olej stékat do žhavých uhlíků, které začnou hořet a produkovat jedovaté karcinogeny,“ vysvětluje kuchař s tím, že především kuřecí maso by mělo být na grilu správně propečené, jinak nám hrozí vážné střevní potíže.

Škodlivý tuk

Před škodlivými následky grilování varuje rovněž Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin ze Státního zdravotního ústavu Brno. „Na grilování je pozitivní dobrá nálada a posezení s přáteli. Ovšem na druhé straně riskujeme, že dostaneme do těla množství nežádoucích látek, a to někdy látek pěkně jedovatých, které mají karcinogenní účinky. Například je to tuk, který odkapává z grilovaného masa na uhlí. Tak vznikají spaliny, které maso následně kontaminují,“ varuje zdravotník. Podle jeho slov je třeba dát i pozor na to, jaké dřevo se používá při grilování. Čím víc mízy dřevo má, tím hůř.

Podle Jiřího Rupricha je třeba ke grilování vybrat vhodný gril, tedy gril na dřevěné uhlí nebo gril lávový. Dřevěné uhlí by mělo být kvalitní, maso ke grilování mladé, netučné, zelenina pouze čerstvá. Stejně tak marináda. „Negrilujte potraviny do zásoby, takové jídlo je třeba hned spotřebovat, a samozřejmě je potřeba, aby byly potraviny řádně tepelně upravené, vysoká teplota na povrchu zlikviduje mikroorganismy, ovšem teplota uvnitř masa by měla být asi 72 stupňů Celsia po dobu aspoň 10 minut. Kdo si není jistý, má použít teploměr. U polosyrového masa riziko stoupá,“ zdůrazňuje zdravotník.

Autor: Štěpánka Saadouni

8.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Sociální pracovník 20 000 Kč Sociální pracovníci specialisté v oblasti péče o zdravotně postižené SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Želetava 90, Pacherův mlýn, - Nástup dle dohody, - Vzdělání v sociální oblasti (kvalifikace dle zákona č.108/2006., o sociálních službách), - Organizační dovednosti, samostatnost, zodpovědnost, - Výborné komunikační dovednosti, dobrá znalost na PC, - Flexibilita, zodpovědnost, pracovitost a kreativní přístup k poskytování služby, - Zájem pracovat s cílovou skupinou, - Pracovní poměr na dobu určitou s možností prodloužení na dobu neurčitou, - Morální bezúhonnost a zdravotní způsobilost, - Samostatná i týmová práce, - Řidičský průkaz skupiny B, - Praxe v sociálních službách, Další předpoklady, - Odolnost vůči stresu, - Schopnost zvládat vypjaté situace s klienty, - Znalost standardů kvality sociální služby , - Znalost individuálního plánování je výhodou. Pracoviště: Ústav sociální péče nové syrovice, příspěvková organizace - pracoviště, 675 26 Želetava. Informace: Ivana Růžičková, +420 568 408 214. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 22 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) ZEDNÍCI (KROMĚ ZEDNÍKŮ OHNIVZDORNÉHO ZDIVA). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Drobné stavební práce, jako příprava pro následné elektomontážní práce. Praxe výhodou., Zaměstnanecké výhody: telefon, stravenky, flexipasy, životní nebo penzijní pojištění, školení, zvyšování kvalifikace.. Pracoviště: Tipa telekom plus a.s., Hrotovická, č.p. 169, 674 01 Třebíč 1. Informace: Jiřina Trnková, +420 606 713 658. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 8 000 Kč Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů, taxikáři ŘIDIČ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 8000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt osobně po předchozí telef. domluvě.. Pracoviště: Marcela lesslová, Komenského, č.p. 34, 675 51 Jaroměřice nad Rokytnou. Informace: Marcela Lesslová, +420 604 706 602. Výroba - Výroba Obsluha strojů 17 000 Kč Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu OPERÁTOR VÝROBY FILTRŮ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 26. Poznámka: -Náplň práce: výroba a kompletace filtrů, -Požadujeme: manuální zručnost, -v případě, že nejste vyučeni, ale máte praxi v jiné firmě a jste zruční, zaučíme Vás, -Náborová odměna ve výši 5 000,-- Kč pro uchazeče přihlášené do 31.12.2017, -Zaměstnanecké výhody: 6 týdnů dovolené, 13. a 14. mzda, 1x ročně podíly z hospodářského výsledku, příspěvek na penzijní připojištění, dotované stravování, firemní autobus z Třebíče a Mor. Budějovic. , -Nástup dle dohody. , Vhodné i pro absolventy.. Pracoviště: Mann + hummel (cz) v.o.s., 675 21 Okříšky. Informace: Miloslava Pečtová, +420 568 898 530.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Redaktor třebíčského rozhlasového studia Richard Paleček při vysílání v srpnu 1968.
4

Redaktor rozhlasu po drátě v Třebíči vysílal o okupaci. Skončil jako zedník

Jaderná elektrárna Dukovany v noci.
2

Dukovanská jaderná elektrárna láká návštěvy na noční odhalení

Idioti, volal opilý řidič na strážníky. Skončil v poutech

Moravské Budějovice - Když si někdo sedne za volant opilý, nemá zbytečně provokovat strážníky. Nevyplácí se to. Takové poučení plyne z příběhu, který zveřejnila Městská policie v Moravských Budějovicích.

Turisté si projdou Dukovanské stezky už po dvaadvacáté

Dukovany - Oddíl vysokohorské turistiky při TJ Spartak Třebíč zve příznivce turistiky na výšlap malebnou přírodou v okolí Jaderné elektrárny Dukovany a na zříceninu hradu Templštejn. Pochod se koná v sobotu 1. září. Při procházce krajinou si pak turisté ověří, že se ani 32 let provozu Jaderné elektrárny Dukovany nezanechalo na okolní přírodě stopy.

Parkoviště na moravskobudějovickém náměstí je zavřené

Moravské Budějovice - Parkoviště na moravskobudějovickém náměstí Míru je od pondělí 20. srpna kompletně uzavřené. Důvodem jsou práce na rekonstrukci náměstí.

Scény z Postřižin vrátí dalešický pivovar do dob první republiky

Dalešice – Po roce se do pivovaru vrací oblíbená akce s názvem Hrabalovská noc. Ta letos vychází na poslední srpnovou sobotu. Během oživených prohlídek pivovaru návštěvníci uvidí prostory, které normálně přístupné nejsou a zavzpomínají na poetickou atmosféru filmu Postřižiny.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT