Policejní mluvčí Jana Kroutilová však říká, že se takto bránit není možné. „Jedná se o majetek, který má nějakou hodnotu a jeho úmyslným poškozením či zničením, by vznikla majiteli škoda. Tudíž by vzniklo podezření na spáchání protiprávního jednání,“ uvedla a pokračovala: „Kvalifikace by závisela na konkrétních okolnostech jednání a výši způsobené škody.“

Nejlepším řešení je prý obrátit se na policii, která bude toto jednání dále řešit. Úplně stejný postup pak doporučuje i mluvčí Ústavu pro civilní letectví Vítězslav Hezký. „V případě ohrožení nebo pocitu zasahování do vlastních práv je možné a vhodné se obracet na Policii ČR, která by měla daný konkrétní případ vyhodnotit,“ poradil.

Problémy s drony mají také památkáři, tyto přístroje totiž občas uvíznou na střeše nebo něco rozbijí při neobratné manipulaci.

„Je to boj s větrnými mlýny a nemůžete nic,“ pokrčil rameny kastelán zámku v Telči Bohumil Norek. Ví, že může zavolat policisty, ale uvědomuje si, že i oni majitele dronu jen těžko najdou. Vzpomněl, jak oddával svatbu, kde dron vlétl mezi svatebčany.

Díky Wi-Fi připojení mohou cestující lépe než dříve využít čas strávený na cestě třeba do práce nebo do školy.
Vlaky RegioSpider na Vysočině mají nově Wi-Fi

Problematice létání s dronem byla věnována také celá jedna strana aktuálního Dobronínského zpravodaje. V článku převzatém ze serveru rcprofi.cz je uvedeno, že je zakázáno létat nad lidmi bez jejich souhlasu a také se nesmí natáčet prostory a osoby na soukromých pozemcích. Ovládací osoba také musí vždy mít vizuální kontakt s dronem. V případě nedodržení těchto pravidel hrozí pokuta až pět milionů korun. „Místní kluci létají s drony na poli. Oficiální stížnost zatím nemám,“ uvedl však starosta Dobronína Ivan Sehnal (SNK).

Podobné problémy ještě neřešili ani v krajském městě. Jihlavský magistrát ani městská policie se zatím se stížností na drony nesetkali. To ale nemusí znamenat, že neexistují. „Nikde to hlásit nebudu, vystřelím na něj a ať za mnou pak majitel přijde, vyřídíme si to,“ uzavřel čtenář, který si přeje zůstat v anonymitě.

Jihlavský dopravní podnik vystavil na Masarykově náměstí své nové moderní autobusy vybavené klimatizací, Wi-Fi a usb nabíječkami.
Dopravní podnik reklamuje software nových autobusů