Správci sjezdovek předpokládají, že mají dostatečné sněhové zásoby pro překlenutí ohlášeného oteplení. Na Šacberku u Jihlavy měří sněhová pokrývka kolem 70 centimetrů. Sněhová děla byla v provozu i v těchto dnech. „Nadělali jsme spoustu suchého sněhu, aby lépe odolával nepřízni, která je hlášená," řekl Pavel Havlíček, který sjezdovku provozuje. Na Štědrý den bude otevřená do 14.00.

O hodinu déle budou na Štědrý den v provozu sjezdovky na Křemešníku a v Lukách nad Jihlavou. „Jsme připraveni. Zasněžujeme, obleva nás neohrozí," řekla Magda Vaňková, která oba skiareály spravuje. Lyžařská lanovka na Harusově kopci u Nového Města na Moravě pojede na Štědrý den do 16.00. Naopak na Karasíně v sobotu vlek jezdit nebude.

Koncem minulého týdne bylo na Vysočině v provozu pět sjezdovek: Šacberk, Křemešník, Fajtův kopec, Luka nad Jihlavou a Nový Jimramov. Lyžuje se už také na Harusově kopci, kde byl minulý týden provoz přerušen kvůli Světovému poháru v biatlonu. Ve středisku Jalovec u Číchova na Třebíčsku zatím fungoval malý vlek.

Od středy je otevřená sjezdovka Karasín poblíž Bystřice nad Pernštejnem. V pátek se chystají poprvé v této sezoně spustit vleky provozovatelé sjezdovek v Dalečíně a ve Svratce na Žďársku. Na Boží hod chtějí přivítat první lyžaře skiareály Čeřínek u Jihlavy a Vysoká u Havlíčkova Brodu. Spolek Lyžař však na svém webu upozorňuje, že ve Vysoké zahájí v tomto termínu sezonu v případě vhodných klimatických podmínek.

Přírodního sněhu je na Vysočině zatím málo, upravovat stopy pro běžkaře nelze ani kolem Nového Města na Moravě. Lidé ale mohou využívat tratě, na nichž se konaly biatlonové závody. O víkendu budou přístupné od 11:00 do 17:00. Od pondělí ale budou tyto tratě pro veřejnost opět uzavřeny, kvůli závodům. Podrobnosti lze najít na lyzovani.nmnm.cz.