Během víkendového odpoledne bude starostovi města předán dožínkový věnec, který posvětí pelhřimovský vikář. „Jako vždy ho předává mladá chasa, která přijede kočárem s koňmi,“ sdělil jeden z pořadatelů Josef Houček. Mimo jiné se mohou účastníci těšit na soutěž o nejlepší zavařené okurky, současnou i historickou zemědělskou techniku nebo výpěstky jednotlivých zúčastněných podniků.

Letošní ročník nabídne i jednu novinku. „Na náměstí přijede minimálně dvacet traktorů všech značek a typů, které se v našem zemědělství v minulosti používaly. Budou tam představeny, pak si je návštěvníci budou moci v klidu prohlédnout a třeba se i na cokoliv zeptat přímo řidičů zmiňovaných traktorů,“ nastínil program Houček.

Nebude chybět ani představení současného zemědělství. „Opět připravujeme stánek s názvem Zemědělství žije, abychom mladé generaci, a nejen jí, ukázali, že zemědělství už není jen ta těžká práce, ale že už je mechanizovaná a mnohem čistší,“ prozradil Houček, na co se mohou příchozí těšit.

Na fotografii je obviněný Ukrajinec z pondělní vraždy na ubytovně v Humpolci. Okresní soud právě rozhoduje, zda ho pošle do vazby.
Obviněného z vraždy z Humpolci poslal soud do vazby

Pelhřimovští letos zažijí dožínky v pravém slova smyslu. „Dožínky u nás mají tradici. Je to takové radování se nad skončenou prací a nad výsledky, kterých zemědělci dosáhli. Letos to bude prezentace opravdu pěkných výsledků. Navíc dostojíme i názvu dožínky, protože v tomto týdnu se u nás dožne a všechna úroda už tou dobou bude pod střechou,“ usmál se Houček.

Slavnostní odpoledne je pomyslným zakončením letošních žní. Ty byly na Vysočině ve výsledku oproti loňsku slabší. „Ve srovnání s předchozími lety byl letošní rok podprůměrný,“ zhodnotil Vlastimil Vaněk, ředitel Okresní agrární komory Jihlava. „Minulý rok byl víceméně nadprůměrný,“ doplnil.

Spolupořadatel Pelhřimovských dožínek si ale letošní sezonu chválí. „Dosáhneme u nás sice průměrných výsledků, ale myslím si, že v porovnání s ostatními regiony jsme na tom rozhodně lépe. A to jak v obilí, tak v řepce,“ pověděl Houček.

Letošní výnosy negativně ovlivnilo počasí. Ty se na některých místech snížily až o polovinu. „Je to lokální. Tam, kde zapršelo, jsou výnosy slušné, ale v místech, kde bylo sucho, jsou výnosy podstatně nižší. Nejvíce je postižena jižní část Vysočiny, čili Třebíčsko a jih Jihlavska,“ upřesnil Vaněk a dodal, že okres Třebíč je na tom nejhůře.

Menší výnosy nejspíš ovlivní i cenu potravin. „Já si myslím, že nějaký dopad na ceny v příštím roce to mít určitě bude. Když je určité suroviny míň, tak toho zpracovatelé většinou hned využijí. Je to takový precedent pro navýšení cen,“ přemítal Vaněk.

Ilustrační foto
Nejvíce padaly stromy v okolí Kamenice nad Lipou

Na Vysočině bylo letos oseto 131 660 hektarů půdy a v současné době je již ze sedmadevadesáti procent vše sklizeno. Konkrétně na Třebíčsku už mají sklizeno vše a v ostatních okresech se práce také chýlí ke zdárnému konci.

Jana Kudrhaltová