„Dřív bylo samozřejmostí, že v každé domácnosti měli běžky – na Žďársku má tento sport tradici. Dnes už bohužel plno dětí toto vybavení nemá a běžky obecně je moc nelákají, preferují sjezdovky či snowboard,“ míní Jaroslav Ptáček, ředitel ZŠ Švermova ve Žďáře nad Sázavou.

Žáci podle něj míří poslední léta do skiareálu ve Svratce. „Je to kousek, takže rodiče se mohou přijet podívat na závody, a děti tam mají na jednom místě vše - ubytování, stravu, sjezdovku, bazén,“ dodal Ptáček s tím, že kurz vyjde školáky na asi sedmnáct set korun.

V místních podmínkách lyžují žáci žďárské ZŠ Komenského 6. Ti se rozdělí na dvě skupiny - jedna se týden učí běžeckému, druhá sjezdovému lyžování. „Záleží na sněhových podmínkách, letos jsme pro běžky volili místní lokalitu a pro sjezdovky nedaleký Harusův kopec,“ popsal ředitel školy Ivo Kuttelwascher. Kurz běžeckého lyžování je zdarma, za zdokonalování se v jezdeckém lyžování školáci zaplatí třináct set.

Sekundáni z Gymnáziua Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě nemusí za pilováním běžkařského umu daleko – již léta jezdí do Tří Studní, v jejichž blízkosti se nachází takzvaný Fryšavský ledovec, jenž disponuje sněhem i během zim, které na sněhovou pokrývku jinak moc bohaté nejsou. „Případně jsme mohli díky novoměstskému sportovnímu klubu využívat i upravované tratě ve Vysočina Areně,“ podotkl ředitel gymnázia Jiří Maděra. Navíc kurz neslouží dle jeho slov jen k učení lyžování, ale i k tmelení kolektivu. Žáci se tam rovněž učí mazat lyže nebo si osvojují zdravovědu. Středoškoláci pak řádí na svahu v Peci pod Sněžkou, kde mohou své dovednosti zdokonalovat jak na lyžích, tak na snowboardu či speciálních krátkých lyžích - snowblade.

Výstava věnovaná síťkování, lidově zvanému necování, v budově Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou.
OBRAZEM: Žďárské muzeum připomíná téměř zaniklé řemeslo

Do Pece pod Sněžkou vyráží i studenti Gymnázium Otokara Březiny a SOŠ Telč. „Mají sice možnost vybrat si pobyt v okolí, ale většina volí jednoznačně hory, kde si pak mohou sami vybrat zda budou jezdit na sjezdovkách, snowboardu nebo na běžkách,“ popsal ředitel školy Stanislav Máca.

V chotěbořském gymnáziu jsou cílem lyžařských výcviků tuzemské lokality. Sekundáni již mají letos za sebou týdenní zájezd na Šumavu, „prváky“ čeká výjezd do Jizerských hor. „U dětí převažuje obliba sjezdového lyžování, běžecké je spíš dobrovolnou aktivitou. Umožňujeme i výcvik na snowboardu. Volíme spíše cenově dostupné lokality, proto třeba nejezdíme do Krkonoš,“ přiblížil Vladislav Smejkal, ředitel Gymnázia Chotěboř. Zájem o výcvik je dle něj velký, o účast stojí přes devadesát procent žáků.

Za hranice vyjíždějí lyžovat studenti Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště Pelhřimov. Sjezdovky budou brázdit ve slovenském skiareálu Kubínská Hoľa. Jejich partnerskou školou je totiž SOŠ Polytechnické v Dolném Kubíně-Kniažia, kde se studenti stravují a bydlí.

Zimní údržba vrtulníkové základny u Náměště nad Oslavou.
OBRAZEM: Sníh z letiště odklízí zvláštní rota se speciálními stroji