„Své ,favorityʽ si na akci najde skutečně každý. Vína si návštěvníci mohou zakoupit samozřejmě i domů, a to jak po lahvích, tak po celých krabicích. Budou tak mít záruku, že kupují kvalitní, osobně vyzkoušené víno od konkrétního vinaře. Jelikož půjde o produkty přímo od výrobců, odrazí se to i na příznivé ceně,“ uvedla organizátorka festivalu Pavlína Mokrá. V neposlední řadě je akce podle ní také dobrou příležitostí pro restauratéry, kteří si tam mohou najít svého dodavatele.

Josef Komínek (vlevo), Vilém Lavický (vpravo).
V Meziříčí se opět mění vedení

A jak bude samotná ochutnávka probíhat? Příchozí si po zaplacení vstupného ve výši sto padesát korun zapůjčí degustační skleničku - vratná záloha na ni činí padesátikorunu. „Každý návštěvník obdrží rovněž brožuru se seznamem a popisem jednotlivých vystavovatelů. Degustace se pak platí jednotlivým vinařům pomocí známek, jež se budou prodávat na pokladně. Jedna stojí šest korun a ceny degustačních vzorků o velikosti půl či jeden decilitr by se měly pohybovat v průměru od dvou do čtyř známek,“ popsala Pavlína Mokrá. Milovníci vinného moku budou moci okusit široké spektrum vín – červená, bílá, od suchých až po sladká. Jeden vystavovatel nabídne i speciální slámová vína.

Festivalem bude provázet moderátor a milovník vína Jan Vala, jenž je známý například z pořadu České televize Putování za vínem. Návštěvníci se mohou těšit i na cimbálovou kapelu Horácká muzika, swingový Bee Band z Jihlavy nebo taneční vystoupení folklorního souboru Studánka. Chybět nebude ani slané i sladké občerstvení všeho druhu.

Ilustrační foto
Do žďárských základních škol se zapsalo přes dvě stě prvňáčků