Lidís chřipkou však nemocnice hospitalizuje více. „Jedná se o lidi s těžším průběhem nemoci. Od včerejšího dne kvůli epidemii chřipky platí zákaz návštěv na lůžkových odděleních," uvedla mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

Zákaz návštěv v jihlavské nemocnici platí až do odvolání. „Jeho cílem je chránit pacienty před rizikem chřipkového onemocnění, které by v kombinaci s jejich zdravotními obtížemi mohlo ohrozit jejich zdraví," dodala Zachrlová.

Poslední zákaz návštěv byl v jihlavské nemocnici vyhlášen v únoru 2015 a platil více než měsíc.

Chřipka řádí také ve zbylých okresech Vysočiny. V minulém týdnu na Vysočině zemřeli na chřipku dva lidé. „Devětasedmdesátiletý pacient zemřel na chřipku na Třebíčsku, další, o dvanáct let mladší, na Žďársku," uvedla Radka Štěpánková z krajské hygienické stanice (KHS) v Jihlavě. Nejohroženější jsou předškolní děti a senioři.

Návštěvy pacientů zakázala den před Štědrým dnem kvůli epidemii nemocnice v Třebíči. Od zítřka má zákaz platit i v pelhřimovské nemocnici a mluví se o něm i v havlíčkobrodské nemocnici.

Zvyšuje se také počet lidí, kteří na Vysočině onemocněli virózami, na Třebíčsku a Žďársku byla překonána hranice epidemie.

Podle údajů KHS je v přepočtu na sto tisíc obyvatel v kraji 1 461 nemocných s respiračním onemocněním. Předminulý týden to bylo 1 026 nemocných. V České republice je pak nejvíc případů chřipkových onemocnění v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

IVANA HOLZBAUEROVÁ + ČTK