O cestě snila již několik let, tento cíl jí však v minulosti připadal nereálný – mimo jiné i proto, že se bojí létat a let do Ameriky trvá kolem devíti hodin. „Pak to ale zvládli Češi a já si řekla, že by to třeba nakonec mohlo někdy vyjít. Hlavním impulsem ale bylo nakonec mé zdraví,“ popsala Monika Benešová. Ta se náhle začala potýkat s vleklými zdravotními obtížemi, jež sama přirovnává ke zhruba rok trvající střevní chřipce. Z nevolností se nakonec vyklubala potravinová alergie na lepek, mléko a sóju.

„Mohla jsem si za to částečně sama, neposlouchala jsem své tělo, brala si toho hodně, nedodržovala životosprávu,“ přiznává mladá žena, kterou napadlo, že právě vysněná cesta by mohla být dobrý způsob, jak změnit životní styl a najít opět samu sebe.

Sofie Tatíčková, Počítky, 26.12. 2017, 3060 g, 48 cm
OBRAZEM: V novoměstské porodnici se narodila další miminka

Během putování nasbírala zážitky jak z dobrodružných románů – od setkání s pumou, medvědicí s medvíďaty nebo s chřestýši až po pád ve sněhové bouři v horách. Vše ale zvládla – navzdory tomu, že nebylo dne, kdy by nebojovala s menší či větší krizí.

„Musím říct, že nejhorší pro mě byly poslední tři týdny. Nepotkávala jsem už tolik lidí, chyběla motivace. Cíl už byl tak blízko, přesto se mi cesta k němu zdála nekonečná,“ vyznala se Monika Benešová. Ta skládá velký dík hlavně svým rodičům, kteří ji sice podporovali během celé cesty, ale právě v jejím závěru byla jejich pomoc nejvíce potřeba.

„Velká část celé hřebenovky patří právě jim,“ zdůraznila úspěšná rodačka z Nového Města na Moravě, jíž se během náročné cesty mimo jiné výrazně zlepšilo i zdraví. Hlavně ale podle svých slov nalezla zase sama sebe a cítí se šťastnější a vyrovnanější.

Ilustrační foto
Po opilcově řádění zůstala škoda za třicet tisíc

O svých zážitcích z několikaměsíčního putování Amerikou od hranic s Mexikem až po hranice s Kanadou bude Monika Benešová hovořit na přednášce v Novém Městě na Moravě, která se uskuteční ve čtvrtek 11. ledna od 18 hodin ve velkém sále kulturního domu. Po besedě bude následovat ještě afterparty s živou kapelou. Výtěžek ze vstupného, jež činí padesát korun, pomůže dětem z motolské nemocnice, kde mladá žena pomáhá jako dobrovolnice.

Velký rozhovor s Monikou Benešovou si můžete přečíst ve Žďárském deníku v sobotu 13. ledna.