Ta se již tradičně konala v havlíčkobrodské obchodní akademii a hotelové škole pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. V porotě tentokrát zasedl i slavný francouzský šéfkuchař Phillippe Mille, který je držitelem hned dvou michelinských hvězd.

Letos své pokrmy porotě předložilo 12 kuchařských týmů. Na přípravu předkrmu a hlavního chodu včetně omáčky a přílohy měl každý celkem 45 minut. Organizátoři soutěže studentům zadali dvě povinné regionální suroviny, zbytek pak byl už čistě na jejich fantazii. „Z regionálních produktů tentokrát soutěžící museli použít vepřovou panenku a včelí med, ostatní ingredience volili individuálně,“ uvedla Marie Mrázová za pořadatelskou školu.

Ilustrační foto.
Přibyslav: Nová mobilní aplikace přečká bez úhony i řádění živlů

Budoucí kuchařky a kuchaři neztráceli suverenitu, ani když se jim pod ruce dívaly oči takových profesionálů, jako je Phillipp Mille, bronzový vítěz světové gastro olympidády v Erfurtu Lukáš Ende nebo Jiří Roith, šéfkuchař a majitel restaurace Nad jezerem na Máchově jezeře, který vyznává gastronomický koncept „Z farmy na stůl“, založený na čerstvých lokálních surovinách a poctivém vaření od základu.

„Nervózní jsem byla hlavně na začátku, teď už to ze mě trochu spadlo,“ usmívá se sympatická studentka jihlavské obchodní akademie Blanka Šoukalová při přípravě předkrmu složeného z celerových kuliček se sýrem a medem a listovým salátem s medovým balsamikem. „Právě teď pražím oříšky, ve kterých potom budu obalovat celerové kuličky,“ popsala začátek svého soutěžního receptu. Spolu s ní je v jihlavském kuchařském týmu také Jan Koudela, který se pustil do přípravy hlavního chodu - pečené vepřové panenky s černou čočkou se sušenými rajčaty.

„Teď připravuji omáčku z červeného vína. Patří do ní tři deci červeného vína a dvě až tři lžíce medu. Vše dám potom zredukovat, aby unikl alkohol a vznikne mi krásná nasládlá omáčka,“ doplnil mladý kuchař, který se soutěže účastní již podruhé.

Soutěžní menu si mladý kuchařský tým před soutěží několikrát natrénoval. „Dělali jsme ho asi šestkrát s tím, že jsme postupně vychytali všechny drobné chybičky. Recept jsme postupně doupravili a vyzkoušeli různé chutě,“ dodala Blanka Šoukalová.

Půjčovna kol ČD, ilustrační foto.
Dráhy znovu lákají do půjčoven kol na nádražích

Porota u soutěžních jídel posuzovala vlastní prezentaci jídla, jeho vzhled, originalitu, kreativitu, konzistenci, chuť a také vůni. Přestože porotci patřili ke kuchařské elitě, své potencionální budoucí kolegy zbytečně nekritizovali a snažili se je svým hodnocením spíše posunout dál v gastronomickém vývoji.

„U salátu je vždy nutné přemýšlet i nad velikostí jednotlivých kousků a připravit je tak, aby se daly nabodnout na vidličku a vložit decentně do úst, na to pozor,“ poznamenal Jiří Roith k předkrmu jihlavské dvojice. „Chuťově i na pohled to bylo velice příjemné, ale celerové kuličky mají nevyváženou chuť,“ doplnil dvojnásobný držitel gastronomického Oscara Phillipe Mille.

Kritika nám nevadí

Soutěžící poznámkám poroty bedlivě naslouchali. „Kritika nám nevadí, bylo to zajímavé hodnocení od skvělých a zkušených kuchařů. Díky nim se můžeme posunout zase dál,“ reagovali Martin Berec a Lukáš Veselovský ze Střední odborné školy potravinářské ve slovenské Nitře. Porota jim poradila třeba to, aby u každého receptu předvedli kuchařskou práci, kterou lidé běžně neumí a kvůli které se budou do restaurace stále vracet.

„Na každý ten komponent se dá použít kuchařská technika. S každou surovinou je potřeba si pohrát,“ zdůraznil šéfkuchař Jiří Roith. „Třeba ty ořechy bych doporučil blanšírovat, protože si představte, že jste na rande, napíchnete ořech a vystřelíte ho na svou polovičku,“ glosoval zase před dvojicí z Velkého Meziříčí.

Její filírovanou grilovanou panenku v pistáciovém prachu s celerovo-bramborovým pyré, glazovanou jarní zeleninou a jako předkrm carpaccio z nakládané červené řepy s gratinovaným kozím sýrem, ořechy a medovo-limetkovým dresinkem pochválil Phillip Mille. „Je to talíř pro gurmány, myšlenka je velmi dobrá, ale je potřeba to ještě dotáhnout,“ poznamenal slavný šéfkuchař. „Když nám to jídlo přinesli, tak hezky zavonělo a krásně i vypadá,“ přidal se Lukáš Ende.

O svoje včely se bojí hlavně včelaři, kteří mají úly ve volné přírodě.
Včelaři se bojí zlodějů a vandalů, stát zveřejnil seznam, kde mají úly

Soutěž Kuchař Vysočiny Junior open se pod záštitou krajské radní Jany Fialové poprvé konala předloni. O jejím úspěchu svědčí i stále větší účast soutěžících. „Tentokrát se soutěže kromě havlíčkobrodského týmu zúčastnily také dvojice z Třebíče, Velkého Meziříčí, Jihlavy, Moravských Budějovic, Žďáru nad Sázavou, Pelhřimova, Třeště, Humpolce a zahraniční účastníci z Nitry a z Remeše," dodala za pořadatele Marie Mrázová.

Soutěž je inspirací a obohacením pro studenty, a zároveň pomáhá popularizovat, zviditelnit a zlepšit renomé odborného školství. Ten, kdo má talent na řemeslo, je dnes velmi žádaný, školy se často ale potýkají s nedostatkem studentů.