Hlava státu i s manželkou na začátek své návštěvy Kraje Vysočina navštíví sídlo hejtmanství v Jihlavě. O čem se bude hovořit přiblížil hejtman Jiří Běhounek (ČSSD): „Témata jsou pořád stejná – voda, sucho, kůrovec, Želivka, atomová elektrárna.“ Pak se cesty prezidentského páru již rozdělí – Miloš Zeman zavítá na setkání s občany do Humpolce, jeho ženu láká třebíčská expozice Děti Antonína Kaliny.

V sídle Kraje Vysočina je již vše připraveno, Deník pak zajímaly dary pro významnou návštěvu. Mluvčí Jitka Svatošová prozradila jen část z nich. „Pan prezident bude obdarován regionálními potravinami z Kraje Vysočina. Jde o tradiční pozornost, kterou chceme upozornit na rozmanitost a kvalitu regionálních producentů,“ uvedla. Jsou připraveny i osobnější dary, které budou překvapením. „Opět budou made in Vysočina a opět jsme vsadili na sklo a na výtvarné umění,“ naznačila mluvčí.

Zítra prezident navštíví firmu Fränkische v Okříškách, kde se setká i se zaměstnanci. Pak zamíří do obcí Vladislav na Třebíčsku. Pohovoří tam s občany a samozřejmě i s představiteli obce. "Máme pro pana prezidenta dárek, který charakterizuje náš městys a také je praktický. Bude to kosmetika z místní firmy Tanex, samozřejmě vladislavské pivo a také hrnek a čepice se znakem Vladislavi. Věříme, že čepice by mohla panu prezidentovi posloužit hned o dovolené jako ochrana před úpalem," popsal starosta Jan Havlena.

Protesty na Letné.
Jihlava to dávno ví, že to kostelecké nevoní, vzkázali lidé Babišovi

Ještě ve středu zavítá Miloš Zeman do Kadolce v okrese Žďár nad Sázavou. Ve čtvrtek odpoledne se pak setká s občany v Bystřici nad Pernštejnem. V tamním Centru EDEN pak ukončí oficiální návštěvu. „Jsme rádi, že k nám pan prezident opět zavítá. Zřejmě se mu tady, když tu byl naposledy, líbilo. Takže doufáme, že se nám podaří vytvořit příjemnou atmosféru i nyní,“ poznamenal tajemník bystřického městského úřadu Josef Vojta.

Prezidentova manželka Ivana Zemanová má jiný program - ve středu navštíví školku a školu v Rožné na Žďársku, poté má v plánu vidět Pamětní síň Jana Zrzavého v Krucemburku a další den stráví v jihlavské zoologické zahradě.

Sestavení programu bylo tentokrát plně v režii prezidentské kanceláře, hejtmanství jen upravilo pořadí navštívených měst. Prezident by měl po oficiální návštěvě dle posledních informací v kraji strávit také pár dní dovolené.