Ta je přístupná na webových stránkách na-ovoce.cz nebo zdarma ve stejnojmenné mobilní aplikaci. „Místa doplňují samotní uživatelé, pokrytí tak závisí čistě na nich,“ přiblížila hlavní koordinátorka projektu Kateřina Kubánková.

Na mapě mohou registrovaní uživatelé označit stromy, keře, bylinky a ořechy. Při pohledu na Jihlavsko lze zjistit, kde přesně v krajském městě jsou přístupná jablka, hrušky nebo jahody. V Salavicích u Třeště zase roste máta a v Kostelci šípková růže. Snahou zakladatelů ovocné mapy je přispět k udržitelnosti míst, zakládat nová a zachovávat tak typický ráz krajiny. Zároveň se také snaží využít zapomenuté stromy a upozornit na plýtvání ovocem.

Nové lokality může přidat kdokoliv, kdo se zaregistruje pomocí e-mailu či Facebooku na stránkách Na ovoce. „Uživatelé by se při zakládání nového bodu mapy měli řídit kodexem sběrače a nepřidávat místa, u kterých s jistotou neví, zda někomu nepatří,“ vysvětila Kubánková. Podle ní lidé o mapu zájem mají, nejvíce pak o mobilní aplikaci. „Většina zaznamenává přes mobil,“ dodala Kubánková.

Součástí iniciativy je kromě seznamu sběračských míst po celém Česku také snaha o sázení nových stromků s heslem „tvé ovoce budou sklízet vnukové“. Prostřednictvím benefičního eshopu si zájemci mohou koupit starou odrůdu ovocného stromu a podpořit tak činnost organizace. „Lidé zasadili více než sto padesát stromů. Největší radost samozřejmě máme z těch, které lidé zasadili na veřejných prostranstvích,“ informovala Kubánková o dalších aktivitách.

Ilustrační foto.
Zanedlouho vypukne houbařská sezóna