„Nesplnění této povinnosti je přestupek, za který lze uložit pokutu do dvaceti tisíc korun. Právnické osobě a podnikající fyzické osobě hrozí pokuta až padesát tisíc korun," sdělila Jitka Kubálková z odboru životního prostředí ve Žďáře nad Sázavou. Týká se to kotlů o tepelném příkonu od 10 do 300 kw.

„Kontrolu provádí člověk, který je k tomu výrobcem zařízení vyškolený," vysvětlila Kubálková. Ta podle ní spočívá v prověření způsobu instalace, provozu a údržby kotle.

Pokud kontrolor nenajde žádné závady, tak vydá potvrzení o jejím úspěšném absolvování. „To pak musí dotyčný na vyžádání předložit obecnímu úřadu," dodala Kubálková. Tam o to však zažádají pouze tehdy, pokud budou mít podezření na to, že se s kotlem špatně zachází nebo někoho obtěžuje kouřem a zápachem.

„S prověřováním kotlů souhlasím. Myslím, že to přispívá k bezpečnosti jejich užívání. Zvláště se to pak týká starších zařízení," sdělil žďárský student Milan Šorf.

Podobný názor má i penzista Milan Jun. „Jsem pro důsledné kontroly, ale nemělo by to přecházet v šikanu," dodal. Podle vedoucího odboru životního prostředí Jaroslava Doubka nic takového v souvislosti s tím nehrozí.

„Pokud chodíme k volbám, podaří se nám zvolit své zástupce v parlamentu, kteří potom vymýšlejí zákony. Ti samí lidé je potom přijímají. My jsme ti, kteří je pak podle schváleného znění vykonávají. Nemám pocit, že by výkon pravomocí správního orgánu na úseku ochrany ovzduší v souladu se zákonem bylo možné nazývat šikanou," vysvětlil Doubek. Majitel zařízení musí sám vyhledat a kontaktovat člověka, který revizi provede. Jedním z nich je i Jaroslav Bartošek.

Zájem o kontrolu kotlů začali mít lidé teprve asi před měsícem. „Ale od té doby neustále stoupá. Denně mě jich kontaktuje tak pět až šest," sdělil Bartošek. Lidé k tomu prý přistupují spíš liknavě. „Nechávají si to na závěr roku, ale neuvědomují si, že naše kapacita je omezená," vysvětlil Bartošek.

Mnozí z nich pak podle něj váhají, jestli je vůbec potřeba. „Problém může být i to, že o tom média více neinformovala už v létě," podotkl Bartošek. Jako další skupinu lidí uvádí ty, kteří tyto procedury z principu bojkotují. „Každý svého štěstí strůjcem," řekl k tomu Jaroslav Bartošek.

Samotný zákon podle něj nebyl dobře připraven. „Byly problémy s prováděcí vyhláškou a dlouho nebyly známy ani protokoly, na které se budou zapisovat výsledky kontrol," vysvětlil Bartošek.

První lidé, kteří ho oslovili, byli zvědaví a měli spoustu dotazů. „Ti cenu za revizi akceptovali bez větších výhrad. Čím však čas více postupuje, tím více vídám zamračené obličeje při vypsání daňového dokladu," sdělil Bartošek. Několikrát se od nich nevyhnul ani označení vydřiduch nebo zloděj.

„Za prohlídku si podle typu kotle účtuji mezi osmi sty až dvanácti sty korunami a připočítávám k tomu i cestovní náklady," dodal Jaroslav Bartošek.

Povinné revize kotlů na tuhá paliva schválila Sněmovna v únoru 2012. Je to součást strategie přísnějšího postupu vůči zdrojům znečištění ovzduší.