Dostatek sněhu by si správci ski areálů přáli mít na svazích do Vánoc, protože koncem roku mívají nejlepší návštěvnost.

Mnohem lepší podmínky letos sportovce čekají na sjezdovce v Brtnici. „V předchozí sezoně nás trápily nejrůznější poruchy na vleku, kvůli kterým se nemohlo lyžovat, toho bychom se nyní chtěli vyvarovat. Proto jsme po celé délce vleku instalovali nové elektrické vedení. Na vleku budou i nové kladkové baterie, díky kterým už nebude vypadávat tažné lano. Novinkou je i motor s frekvenčním měničem," řekl starosta Brtnice Stanislav Jirků a doplnil, že díky novému motoru bude snadnější nastupování na vlek, který tak bude vhodnější i pro lyžaře začátečníky či méně zdatné lyžaře.

Na Šacberku teď pracovníci dělají revize a zkoušky zařízení. „Zdokonalujeme i techniku zasněžování, Aby bylo dost sněhu, aby byl včas a kvalitní," uvedl Pavel Havlíček, jenž sjezdovku provozuje.

Na sjezdovce v Lukách nad Jihlavou vrcholí přípravy na převedení loni postavené čtyř-sedačkové lanovky ze zkušebního do běžného provozu. Jak uvedla správkyně Magda Vaňková, provádějí se i další úpravy, které mají zlepšit komfort pro lyžaře.

Dolaďují se detaily

Méně práce je podle ní s přípravou sjezdovky Křemešník na Pelhřimovsku. „Před pěti lety jsme to tam udělali komplet nové, tam není vcelku důvod cokoli vylepšovat," vysvětlila Vaňková.

Práce potřebné pro spuštění sjezdovky jsou z větší části hotové také na sjezdovce na Čeřínku. „Nyní už se dolaďují poslední detaily. Lyžaři jistě ocení terénní úpravy na svahu, šlo hlavně o vyrovnání terénních nerovností. Hotové jsou z osmdesáti procent, zbytek dořešíme až po skončení lyžařské sezony, tedy na jaře příštího roku. Pořídili jsme si i novější typ rolby," vyjmenoval novinky na Čeřínku Vladimír Mátl. Na novou sezonu se připravují také na sjezdovce v Mrákotíně. „Provedli jsme klasické opravy, údržbu a terénní úpravy. Důležité je vyladit všechno tak, aby se nám v sezoně nic neporouchalo," informoval správce ski areálu Josef Mikšíček.

ZUZANA MUSILOVÁ + ČTK