„Provoz na sjezdovce spustíme ve čtvrtek. Sněhu máme dost, takže avizovaná víkendová obleva lyžování neohrozí," uvedl Karel Klapač, správce novoměstského skiareálu Harusák.

Od pátku pak lyžaři mohou začít sjíždět i svah na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí. „Na sjezdovce leží zhruba padesát centimetrů sněhu, sezona může začít. Jak to ale bude vypadat třeba za dva týdny, samozřejmě závisí na počasí. Uvidíme, jak nám bude letos přát," sdělil správce areálu na „Fajťáku" Jiří Pálka.

Ačkoli přírodního sněhu zatím moc nenapadlo, mrazy letos vlekařům umožnily brzo začít vyrábět sníh technický. V Novém Městě začali třeba zasněžovat téměř před čtyřmi týdny. „Pak se ale oteplilo a polovina sněhu roztála," zmínil Karel Klapač. Minulý týden byl ale mrazivý, a tak se sněžná děla mohla znovu rozjet. Spustit provoz na sjezdovkách už začátkem prosince se tak na Žďársku povedlo po několika letech.

„Asi před devíti lety jsme začali lyžovat už 17. listopadu, to byl rekord. A přibližně před šesti lety jsme začínali sezonu okolo Mikuláše. Pak už nám zimy moc nepřály," řekl Jiří Pálka.

Další lyžařské svahy na Žďársku spustí své vleky o týden či dva později. Jak se vlekaři shodli, chtějí hlavně areály zprovoznit tak, aby je už naplno mohli využívat návštěvníci o Vánocích. „To je pro nás nejdůležitější. My sjezdovky otevřeme nejdřív příští týden, ještě uvidíme podle počasí," zmínil Ivo Doležal ze střediska v Dalečíně.

Za týden chtějí první lyžaře přivítat ve Svratce. „Sněhu máme dost, povedlo se nám vytvořit dostatečnou zásobu. Ale pokud bude možné zasněžovat ještě tak den nebo dva, zlobit se určitě nebudeme," usmál se Zdeněk Holemář, správce svrateckého areálu.

Nejméně týden, možná déle, si zájemci počkají i na lyžování v Jimramově. „Určitě neotevřeme tento týden, příští víkend možná. Ale jistě to zatím říct nemohu, záleží na počasí," pověděl Ivo Fiala z jimramovského areálu. „Rozhodně ale chceme jezdit nejpozději o Vánocích," řekl jimramovský vlekař. Novinkou bude letos v Jimramově dětský lanový vlek. „Také budeme mít pro zákazníky wi-fi zdarma," doplnil Fiala.

Šacberk po dvou dnech obnovuje lyžování

Sjezdovka na Šacberku byla v pondělí a v úterý mimo provoz. Správce sjezdovky Pavel Havlíček uvedl, že bylo nutné ještě zasněžovat.

„Byl mráz, takže jsme mohli zasněžovat a nasyslit si co nejvíce sněhu, aby se nás nedotkla žádná obleva a my mohli bez přerušení lyžovat až do konce sezony," popsal správce areálu.

Během pondělního dne tedy na sjezdovce nasněžili třicet centimetrů nového sněhu. „Proto můžeme oznámit, že od středečního rána jsme opět v provozu," dodal Havlíček.

Také další sjezdovky na Vysočině zasněžují. Správci apelují na lyžaře, aby sledovali internetové stránky jednotlivých lyžařských vleků kvůli novinkám.